A levelet angol és horvát nyelven azt követően tette közzé a Mol, hogy a horvát felügyelet hétfőn újabb egy héttel meghosszabbította az INA részvénykereskedésének április 28-a óta tartó felfüggesztését. A HANFA szerint a kereskedési tiltás meghosszabbítására azért van szükség, mert miután korábban észlelte, hogy jelentős külföldi érdeklődés mutatkozott az INA papírjai iránt, nem kapta meg a befektetők védelme és az átlátható kereskedelem biztosítása érdekében kért információkat.

A felügyelet felidézi, hogy március végén a Moltól, mint a társaság legnagyobb részvényhányaddal rendelkező tulajdonosától már kért adatokat arról, hogy más közvetítők által részt vesz-e a részvények vásárlásában. A Mol válasza alapján a horvát felügyelet úgy ítélte meg, hogy ez a levél nem tartalmaz minden szükséges adatot.

A Mol most közzétett, egy zágrábi ügyvédi irodán keresztül május 6-ai keltezéssel eljuttatott válaszlevelében kifejti: a HANFA úgy kért választ kérdéseire, hogy nem vette figyelembe a horvát közigazgatási eljárási törvényt, amely szerint a külföldi székhelyű vállalkozások esetében hosszabb határidőkkel kell számolni. A Molhoz pedig hivatalos iratként csak május 2-án érkezett meg a felügyelet levele, amiből azonban nem derül ki, hogy mi a jogi alapja az információkérésnek.

A válaszlevélben a Mol a titoktartással kapcsolatos "komoly aggályait" is megfogalmazta, miután azt észlelte, hogy üzleti titkok szivárogtak ki. Ennek kapcsán arra hívta fel a felügyelet figyelmét, hogy a horvát tőkepiaci törvényben foglaltak szerint kötelesek megőrizni a vizsgálataik során megszerzett bizalmas adatokat, üzleti titkokat.

Együttműködési szándékát mindvégig fenntartva a Mol a levélben tételesen is válaszol a HANFA által feltett kérdésekre. A cégneveket is felsorolva közli, hogy 17 olyan társaságban érintett, amely ciprusi bejegyzésű, továbbá kijelenti, hogy nem nyújtott pénzügyi támogatást semmilyen közvetítőnek azért, hogy az INA részvényeket vásároljon a zágrábi tőzsdén.