A Mol külföldi gyárépítését is támogatja a kormány

Tizenhárom millió dolláros beruházással gumibitumen gyártására alkalmas üzemet épít a Mol Nyrt. az oroszországi Tatár Köztársaságban, az ottani olajvállalattal együttműködésben - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter miután hivatalában fogadta Albert Karimovot, a Tatár Köztársaság miniszterelnök-helyettesét. A Mol tavaly azt közölte, hogy Zalaegerszegen is épít ilyen gyárat.
Domokos Erika, 2020. szeptember 28. hétfő, 18:07
Fotó: Napi.hu / Szabó István - A Mol tavaly azt közölte, hogy Zalaegerszegen is épít gumibitumen gyárat.

Az előkészítő munkák zajlanak, a vegyipari laboratóriumi kutatások jó eredményeket mutatnak, a kormány jelenleg arról tárgyal a Mollal, hogy a kabinet mekkora állami támogatást tud biztosítani a beruházáshoz.

A Mol által kifejlesztett, a kőolaj-kitermelés hatékonyságát jelentősen javító - a nemzetközi piacon is kiemelkedő, versenyképes - eljárás a világ hetedik legnagyobb, az oroszországi köztársaságban található kőolajmezőn fogják alkalmazni - véli a miniszter.

A keleti nyitás jegyében az Oroszországgal folytatott gazdasági, kereskedelmi és energetikai együttműködés fontos szerepet játszik a magyar külgazdasági törekvések sikerre vitelében - mondta Szijjártó Péter. A Tatár Köztársaság Oroszország egyik leggazdagabb, leggyorsabban fejlődő és legsikeresebb köztársasága, ahol évente 40 millió tonna kőolajat termelnek ki. A köztársaság kőolajtartaléka meghaladja az 1,3 milliárd tonnát.

Új világgazdasági rendszerre készül a kormány

Szijjártó úgy véli, hogy a koronavírus-járvány nyomán új világgazdasági rendszer jön létre: a most regionális multinacionális cégekké váló nagyvállalatok óriási lehetőségeket kapnak, és azok lehetnek a győztes országok, amelyek a nagy nemzetközi piacokon gyorsan tudnak reagálni, és versenyképes, regionális kihatású vállalatokkal rendelkeznek. A magyar kormány számára ezért rendkívül fontos a Mol nemzetközi és regionális terjeszkedése.

Albert Karimov a kétoldalú kapcsolatokat méltatva arról beszélt, hogy 2019-ban az áruforgalom 15 százalékkal növekedett 2018-hoz képest, majd üdvözölte a Mol és a Tatneft "még szorosabb kapcsolatát". Beszámolt arról, hogy magyar partnerével megbeszélést folytattak az autó- és gépgyártásban rejlő lehetőségekről, a gázzal működő gépjárművek gyártásáról és a régióban beruházni kívánó magyar cégekről.

A megállapodást Világi Oszkár, a Mol Csoportszintű Innovatív Üzletágak és Szolgáltatások ügyvezető igazgatója és Nail Maganov, a Tatneft Zrt. vezérigazgatója látta el kézjegyével.

Tatár útra strapabíró gumibeton kerülhet

A Mol 2003 óta van jelen Oroszországban a szénhidrogén-kutatás és -kitermelés területén. A közösen felépítendő gumibitumen üzem a Molt által kifejlesztett technológiát alkalmazza majd - írta közleményében a Mol. Az új gyár hozzájárul majd, hogy a Tatár Köztársaságban egyre több utat fedjenek jó minőségű, időjárási szélsőségekkel szemben ellenálló és hosszú élettartamú gumibitumenes aszfalttal.

A Mol többletolaj kihozatali eljárása (EOR) "különösen alkalmas" a kifejezetten magas hőmérsékletű és/vagy sótartalmú olajmezők termelésének növelésére. Így a kimerülőben lévő mezők élettartamát megnyújtja és a meglévő infrastruktúra használatával teszi lehetővé a többletolaj termelését. A megállapodás értelmében ezt az innovatív technológiát fogják alkalmazni a Tatár Köztársaság területén fekvő Romansinszkoje kőolajmezőn - közölte a Mol

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

acdc, 2020.09.29 09:04

A rablásban tényleg profi a boxos führered.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix10, 2020.09.28 19:00

@narancsragacs:
Mit gondolsz te szerencsétlen majom, anno Anglia miért támogatta az indiai építkezéseket?
Mert tudta, hogy utána kirabolja az országot...

A nyugat miért engedte, hogy a cégei magyar földön építkezzenek?
Mert tudta, hogy utána...
Kitalálod ugye?
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.09.28 18:52

Mindent támogatnak ezek a narancsgengszterek csak csörrenjen a zsebük :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html