A legnagyobb magyar banknak, valamint hat, magyar fiókhálózattal is rendelkező külföldi pénzintézet hazai érdekeltségeinek rontotta le a hosszútávú devizabetéti besorolását a Moody's.

Az OTP Bank mellett az Intesa SanPaolo, a KBC, a Bayerische Landesbank, az Este, és a General Electric magyar leányainak, valamint a kormányzati tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank megítélését rontotta egy szinttel lejjebb a hitelminősítő, azt követően, hogy korábban Magyarország szuverén adósbesorolási osztályzatát egy fokozattal, az eddigi "A2"-ről "A3"-ra fokozta le - tájékoztatott a Bloomberg.


A továbbra is az elsőrendű "A" besorolási sávban lévő hitelminősítés csökkentésére azért volt szükség a társaság szerint, mert a korábbi évek gazdaságpolitikai "hiányosságai" most, a jelenlegi kockázatkerülő környezetben fokozzák az ország sérülékenységét.


A korábbi stabil kilátású A2-es besorolásról negatív kilátásokkal bíró A3-as szintre rontotta az OTP Bank, a CIB Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank, az MKB Bank, az Erste Bank Hungary, a Budapest Bank és az MFB hosszú és rövid futamú devizabankbetéti osztályzatai a Moody's. A cég szerint a szuverén leminősítés az érintett bankok pénzügyierő-osztályzatait, forintbetéti besorolásait, valamint deviza- és forintadósi osztályzatait nem érintette - írta az MTI-Eco.


A Moody's azonban - külön minősítési döntéssel - az OTP Bank pénzügyierő-osztályzatát, hosszú futamú forintbetét-besorolását, valamint deviza- és forintadósi osztályzatát leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá helyezte, arra hivatkozva, hogy a romló működési környezet várhatóan érinteni fogja a pénzintézet kockázati profilját.


A Moody's egy nappal azt követően döntött a leminősítésről, hogy az IMF jóváhagyta a Magyarország számára folyósított 20 milliárd eurós hitelkeretet, amelyből az MNB javaslatára 600 milliárd forintot lehívhatóvá tennének a magyar bankok számára.