A munkaidővel csalnak a vállalkozások

Budapesten még mindig a kereskedelmi szektorban dolgozókkal van a legtöbb gond, a legjellemzőbb, hogy a munkaidővel próbálnak meg csalni a cégek − derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal legfrissebb statisztikáiból.
Dzindzisz Sztefan, 2012. október 31. szerda, 08:10
Fotó: Napi.hu

Munkaügyi bírságot jellemzően csak egyes, súlyosabb szabálytalanságok elkövetése miatt szab ki a hatóság, ilyenek például a feketefoglalkoztatás különböző formái, a munka- és pihenőidővel, valamint munkabérrel összefüggésben elkövetett bizonyos szabálytalanságok, de idetartozik az engedély nélküli munkaerő-kölcsönzés is − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Gedeon András. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hatóság a legtöbb esetben csak figyelemfelhívással él vagy kötelezi a munkaadót a szabálytalanság megszüntetésére. Amennyiben a munkaügyi felügyelő a bírságolás mellett dönt, a minimális büntetés 30 ezer forint, ám a bírságplafon − három éven belül legalább egy, a korábbival azonos jogsértés elkövetése esetén − már a 20 millió forintot is elérheti.

Akárcsak az országos statisztikában, a fővárosban is a kereskedelmi szektornál volt szükség a legtöbb munkaügyi intézkedésre − mondta Gedeon. A friss, első féléves ellenőrzési adatok szerint különbség van viszont a képzeletbeli dobogón elhelyezkedő szektorok között, hiszen a második helyen mindkét esetben a szálláshely-vendéglátás található, és amíg országos szinten a feldolgozóipar fért fel a harmadik helyre, addig a fővárosban a vagyonvédelmi ágazat a következő a szabálytalansági rangsorban.

Az NMH szerint a legsúlyosabb jogsértés a feketefoglalkoztatás, azaz amikor munkaszerződés és/vagy bejelentés nélkül dolgoztatják a munkavállalókat, ebben a tekintetben már a vagyonvédelmi ágazat "viszi a prímet" Budapesten, őket érte a legtöbb intézkedés és itt volt a legmagasabb az érintett munkavállalók száma. Ezt a szektort a statisztika szerint az építőipari, a kereskedelmi és a szálláshely-vendéglátási ágazat követi.

Gedeon tájékoztatása szerint Budapesten a legjellemzőbb szabálytalanság a munkaidővel és munkabérrel kapcsolatos rendelkezések megszegése volt. Ez utóbbin belül összességében a különböző pótlékok fizetésére vonatkozó szabályokat sértette meg a legtöbb foglalkoztató, de magas arányt képviselt a minimálbérre és garantált bérminimumra, valamint a munkabér védelmére (határidőben történő bérfizetés elmaradása) vonatkozó előírások megszegése is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kukoricajancsi, 2012.10.31 10:12

Vidéken nagyon gyakran előfordul, hogy nem adják ki a szabadságot, hogy a bolt a hivatalosnál tovább van nyitva, vagy hogy az órabérek mélyen a minimálbér alatt vannak megállapítva. Hogy most a vállalkozó túl mohó, vagy a bolt csak így tud fennmaradni, a fene se tudja. Bár ilyenkor a munkavállalók is elkezdik kilapátolni a pénzt, ha nincs otthon a gazda, cincognak az egerek. A kisvárosban, ahol lakok, a válság óta bezárt a boltok legalább 1/3-a, és a többi is csak döglődik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2012.10.31 10:08

Meg nem beszélve arról, hogy szinte már senki sincs 8 órára bejelentve, de azért 8-10 órát dolgozik. A hétvégi ingyen műszakokról már ne is beszéljünk. (Még félniük sem kell, hiszen ellenőrzés szinte csak hétköznap, munkaidőben van.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mishh, 2012.10.31 09:37

Hol lehet ezt a statisztikát elérni? Az NMH honlapján nincs fent...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html