A NAV lecsapott a Zsolnayra

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói szállták meg kedd reggel a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. pécsi székhelyét - értesült a Bama.hu
MTI, Napi.hu, 2016. április 26. kedd, 14:35
Fotó: Napi.hu

A hírportál információi szerint a cégnél egy bejelentés nyomán indult átfogó vizsgálat, amelynek eredményeként több dolgozót is kihallgattak, illetve elkísértek a nyomozók, köztük a cégvezetőt is. Kuperczkó Adrienn, a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense az MTI megkeresésére közölte, hogy költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával indítottak büntetőeljárást, további tájékoztatást azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánt adni.

A Bama.hu megkereste Cséplő Petrát, a porcelánmanufaktúra igazgatóságának elnökét, aki későbbre ígért tájékoztatást.

A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és fő tulajdonosi köre múlt hétfőn azt közölte: attól tartanak, hogy továbbra is ellenséges kivásárlási szándék fenyegeti a céget, amelyhez asszisztál a kisebbségi tulajdonos, a Pécs Holding Zrt., a baranyai megyeszékhely önkormányzatának vagyonkezelő vállalata.

A pécsi önkormányzat az MTI-hez eljuttatott közleményében a sajtóértesülésekre hivatkozva azt írta, "volt alapja a Zsolnay-gyár megvédésének", utalva arra, hogy "már korábban is voltak félelmeik" a gyár működésével kapcsolatban. Ez a történés is mutatja, s érthetővé teszi, hogy miért volt szükség korábban a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítésére, azaz "védelem alá helyezésére" - fogalmaztak a közleményben.

Háború dúl a többségi és a kisebbségi tulajdonos közt

A gyár többségi tulajdonosa a szír származású zürichi üzletember, Bachar Najari, míg a kisebbségi a pécsi városi vagyonkezelő és a pécsi önkormányzat. A Zsolnay Porcelánmanufaktúrának milliárdos nagyságrendű megrendeléseket hozhatnak a következő évekre tervezett műemléki munkák. Az első, budai Vár felújításához kapcsolódó megrendelést a közelmúltban meg is kapták, ahogy a Napi.hu megírta, a cég szállíthatja a budavári palota egykori Szent István termének kerámiáit nettó 178 millióért.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra a múlt héten olyan dokumentumot tett közzé, amely bizonyítja, a kisebbségi tulajdonos pécsi vagyonkezelő értékesíteni kívánja részvényeinek egy részét egy cégcsoportnak, amely a zrt. többségi tulajdonosát is megkereste vételi szándékával. A magyar kormány a nemzeti vagyonra hivatkozva februárban stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a többségi magántulajdonban lévő Zsolnayt, ám erről előzetesen nem értesítette a többségi tulajdonost. A Zsolnay másnap kiadott közleményében azt írta, hogy megdöbbent a kormány lépésén; korábban erőszakos kivásárlási szándékot érzékelt, s információi szerint egy magyar építőipari vállalkozás (amely megkereste az adásvétel ügyében az önkormányzatot is) követelésvásárlási ajánlatot tett a Zsolnay MFB Zrt. felé fennálló tartozásaira vonatkozóan.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2016.04.26 15:28

A fidesz nem akar szír migránsokat mi? :D
Csak a szír vállalkozókkal közös céget.
Amikor azt mondom, hogy ne adjuk a milliárdokat külföldi cégeknek, hanem abból inkább az állam létesítsenek munkahelyet, akkor azt mondják, hogy az állam nem vállalkozhat.
Aztán mégis vannak efféle rossz példák.
Tehát az nem vállalkozhat, csak külföldi személyekkel alapíthat közös céget?
Érdekes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html