Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hírportál információi szerint a cégnél egy bejelentés nyomán indult átfogó vizsgálat, amelynek eredményeként több dolgozót is kihallgattak, illetve elkísértek a nyomozók, köztük a cégvezetőt is. Kuperczkó Adrienn, a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense az MTI megkeresésére közölte, hogy költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával indítottak büntetőeljárást, további tájékoztatást azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánt adni.

A Bama.hu megkereste Cséplő Petrát, a porcelánmanufaktúra igazgatóságának elnökét, aki későbbre ígért tájékoztatást.

A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és fő tulajdonosi köre múlt hétfőn azt közölte: attól tartanak, hogy továbbra is ellenséges kivásárlási szándék fenyegeti a céget, amelyhez asszisztál a kisebbségi tulajdonos, a Pécs Holding Zrt., a baranyai megyeszékhely önkormányzatának vagyonkezelő vállalata.

A pécsi önkormányzat az MTI-hez eljuttatott közleményében a sajtóértesülésekre hivatkozva azt írta, "volt alapja a Zsolnay-gyár megvédésének", utalva arra, hogy "már korábban is voltak félelmeik" a gyár működésével kapcsolatban. Ez a történés is mutatja, s érthetővé teszi, hogy miért volt szükség korábban a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítésére, azaz "védelem alá helyezésére" - fogalmaztak a közleményben.

Háború dúl a többségi és a kisebbségi tulajdonos közt

A gyár többségi tulajdonosa a szír származású zürichi üzletember, Bachar Najari, míg a kisebbségi a pécsi városi vagyonkezelő és a pécsi önkormányzat. A Zsolnay Porcelánmanufaktúrának milliárdos nagyságrendű megrendeléseket hozhatnak a következő évekre tervezett műemléki munkák. Az első, budai Vár felújításához kapcsolódó megrendelést a közelmúltban meg is kapták, ahogy a Napi.hu megírta, a cég szállíthatja a budavári palota egykori Szent István termének kerámiáit nettó 178 millióért.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra a múlt héten olyan dokumentumot tett közzé, amely bizonyítja, a kisebbségi tulajdonos pécsi vagyonkezelő értékesíteni kívánja részvényeinek egy részét egy cégcsoportnak, amely a zrt. többségi tulajdonosát is megkereste vételi szándékával. A magyar kormány a nemzeti vagyonra hivatkozva februárban stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a többségi magántulajdonban lévő Zsolnayt, ám erről előzetesen nem értesítette a többségi tulajdonost. A Zsolnay másnap kiadott közleményében azt írta, hogy megdöbbent a kormány lépésén; korábban erőszakos kivásárlási szándékot érzékelt, s információi szerint egy magyar építőipari vállalkozás (amely megkereste az adásvétel ügyében az önkormányzatot is) követelésvásárlási ajánlatot tett a Zsolnay MFB Zrt. felé fennálló tartozásaira vonatkozóan.