A németeké a magyar cukoripar harmada

A német Nord Zucker AG megvásárolta a Béghin-Say három magyarországi cukorgyárát, az összesen évi 130 ezer cukrot előállító szerencsit, hatvanit és szolnokit. A német cég szóvivője bejelentette, hogy a Csehországban és Szlovákiában cukorgyárakkal már rendelkező konszern szeretné kiterjeszteni kelet-európai érdekeltségeit.
Tóth László Levente, 2003. január 6. hétfő, 07:01
Fotó:

Mint azt az akkor még csak várható ügylet kapcsán már megírta a NAPI Gazdaság (2002.november 15., 1-4. oldal), a német cukoriparban a Südzucker mögött második Nord Zucker az ügylettel megszerzi a magyar cukorgyártás több mint harmadát - a vételárról nincs információ.
Megfigyelők szerint a Nord Zucker bevonása azért volt szükséges, mert a francia répatermesztőknek nem volt elég forrásuk a Béghin-Say megvásárlásához. Az ügylettel a Nord Zucker megszerezte a Béghin-Say 145 840 tonnás magyarországi kvótáját, amely Magyarország EU-csatlakozása után igencsak felértékelődik majd, más országba ,,átvinni" azonban az EU hatályos jogszabályai szerint nem lehet.
Egyes becslések szerint a magyarországi gyárakkal kibővült cégcsoport évi 3 millió tonna cukor termelésére képes. A hatvani, a szerencsi és a szolnoki üzemek a hazai cukortermelés mintegy 36 százalékát adják. A Szolnoki Cukorgyár Rt., a Mátra Cukor Rt. és a Szerencsi Cukorgyár Rt. együttesen a második helyen áll a körülbelül 37 százalékkal rendelkező, osztrák-német Agrana-Südzucker érdekeltségű Magyar Cukor Rt. mögött. A piac harmadik szereplője a Kabai Cukorgyár Rt., amely az Eastern Sugaré.

HOZZÁSZÓLÁSOK