A Neo FM szerint jogszerűtlen a Médiatanács lépése

A Neo FM szerint a csődvédelem alatt a Médiatanácsnak nem volt joga felmondania műsorszolgáltatási szerződését, így az ügyet a jogászokra bízza. Az nem ismert, hogy meddig szól a rádió.
Diószegi József, 2012. június 20. szerda, 15:38
Fotó: Napi.hu

Megütközéssel értesültek a Neo FM rádiót üzemeltető FM1 Zrt. tulajdonosai arról, hogy az ideiglenes fizetési haladék alatt álló vállalattal kötött műsorszolgáltatási szerződést a Médiatanács felmondta. A rádió álláspontjuk szerint ehhez a hatóságnak nincs joga. A NeoFM rádiót üzemeltető FM1 Kommunikációs Zrt. ideiglenes fizetési haladékot kapott 2012. június 19-étől tartozásai rendezésére a bíróságtól, amelynek öt napon belül ki kell jelölnie a vagyonfelügyelőt, ami után 120 nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy a cég megállapodjon hitelezőivel. A rádió szerint hatályos jogszabályok értelmében ideiglenes fizetési haladék vagy csődvédelem alatt "az adóssal kötött szerződéstől nem lehet elállni, vagy azt nem lehet felmondani arra hivatkozással, hogy az adós a fizetési haladék időtartama alatt tartozását nem egyenlíti ki". Tekintettel arra, hogy a fizetési haladék egy nappal korábban már hatályba lépett az FM1 Zrt. ezért nem tehet mást, mint hogy az ügyet a jogászokra bízza.

A társaság hivatalos értesítést a hatóság döntéséről még nem kapott, csupán a médián keresztül értesültek arról. Az ideiglenes fizetési haladék fényében azonban értetlenül állnak az előtt, hogy a Médiatanács szerdai ülésén a felajánlott 483,9 millió forint értékű értékpapírt nem fogadta el óvadékként, és határozatot fogadott el a műsorszolgáltatási jogosultság visszavonásáról. Ezzel megszüntette még a lehetőségét is annak, hogy az FM1 Zrt. eleget tudjon tenni fizetési kötelezettségének. Mióta a csatorna tulajdonosai kinyilvánították, hogy akár 1 forintért is eladják a rádiót üzemeltető vállalkozást, ha az új tulajdonos eleget tesz a társaság fizetési kötelezettségének, több tárgyalás kezdődött mind hazai, mind nemzetközi befektetőkkel.

Az eljárás célja a reorganizáció

Földes Ádám, az FM1 Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy "innen kezdve a jogászoké a pálya, a menedzsmentnek az a feladata, hogy a dolgozók és a partnerek számára segítséget nyújtson és igyekezzen minél inkább "fájdalommentessé" tenni ezt a mindenki számára nagyon nehéz helyzetet. Egyben megköszönte a dolgozók kitartását, profi és lelkiismeretes munkájukat, valamint a hallgatók és a partnerek bizalmát".

A csődvédelem intézménye nem egyezik a csőddel, sokkal inkább azt a célt szolgálja, hogy egy likviditási gondokkal küzdő vállalkozást a hitelezők ne számoltathassanak fel azonnal. Az eljárás keretében az első 45 napban van ideje az adós cégnek úgynevezett egyezségi javaslat kidolgozására, amit amennyiben a hitelezők elfogadnak, akkor a vállalkozás visszaáll a korábbi, működő állapotába és folytatja tevékenységét. Amennyiben az egyezség 120 napon belül nem jön létre, úgy a hitelezők hozzájárulásával az eljárás meghosszabbítható (maximum 360 napig). Amennyiben nem sikerül a hitelezőkkel egyezséget kötni, akkor az eljárást a bíróság hivatalból felszámolásba fordítja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2012.06.21 17:24

Pont ezt hallottam a betiltott Klub Rádióból...HahaHa!!!
Majd feltőkésítjük unijós kérésre.MUHAHA!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

TrombiJoe, 2012.06.21 17:19

@bogar511:"Hátha még nem olvastad...cikk"
Ezt tényleg nem olvastam előtte, köszi érte, tanulságos. De a kommentem lényegén nem változtat: annak ELLENÉRE, hogy -a cikk szerint- baloldali tulajdonosi hátterű a NeoFM (úgy tudom a Danubius helyetti ClassFM meg jobboldali tul.hátterű), DEKLARÁLTA a Bumeráng, hogy nem hoz fel politi-kai témát, nem akarván felezni hallgatói számát,10 után meg ugye zene+hírek megy...A cikk 200mill.sugárz.díjat kalkulál a törvény"megkerülése"miatt, ha 750millát követelnek rajta, akkor nem sikerült megkerülni és a kigazdálkodhatatlan összeg maradt érvényes, tehát ua. a véleményem így is. Csak "ki a fúrmányosabb, a pályázó v. a kiíró?"verseny a +info.A válasz a bíróságon születik meg, KO Bumeráng.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2012.06.20 21:55

@TrombiJoe: "pedig ezeken nincs is politika" Hátha még nem olvastad, vagy ha olvastad, elfelejtetted:
http://bumerangfanok.network.hu/blog/bumerang-fan-club-hirei/az-econet-neo-fm-a-baloldallal-szovetkezik
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.06.20 19:08

@TrombiJoe:
Ha nem vállalná senki,akkor nyilván csökkentnék a díjakat. Ha vállalta, akkor viszont fizzessen. HA nem tudja akkor belebukott, tehát csőd, el kell venni a frekvenciát, mert nem fizetik a bérleti díjat. NEm bonyolult, nincs ebbe semmi politika.
Az meg sem fordult a fejedben, hogy nem is akarták fizetni, kilopták amit tudtak, aztán most csőd? Mutattak egyáltalán hajlandóságot a fizetésre?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

TrombiJoe, 2012.06.20 18:22

Volt egyszer egy Sláger-rádió, amelyet(a Danubius-szal együtt) kinyírt a frekvencia hatóság, mert nem vállalta a reálisan várható reklámbevétele-ket MEHALADÓ összegű freki-díjak fizetését. Most, aki vállalta(tudva az irreális terv+pályázat beadásakor is!) az rinyál,h.nem tud annyit fizetni...Lényeg, hogy a leghallgatottabb műsorokat, több menetben, elveszik tőlünk, hallgatóktól.Pedig ezeken nincs is politika. De nehogy már, valamit csak úgy eldönthessünk:hallgatni akarjuk.Majd fentről megmondják: mit akarunk mi hallgtatni. (+pofánk befogni)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html