Megütközéssel értesültek a Neo FM rádiót üzemeltető FM1 Zrt. tulajdonosai arról, hogy az ideiglenes fizetési haladék alatt álló vállalattal kötött műsorszolgáltatási szerződést a Médiatanács felmondta. A rádió álláspontjuk szerint ehhez a hatóságnak nincs joga. A NeoFM rádiót üzemeltető FM1 Kommunikációs Zrt. ideiglenes fizetési haladékot kapott 2012. június 19-étől tartozásai rendezésére a bíróságtól, amelynek öt napon belül ki kell jelölnie a vagyonfelügyelőt, ami után 120 nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy a cég megállapodjon hitelezőivel. A rádió szerint hatályos jogszabályok értelmében ideiglenes fizetési haladék vagy csődvédelem alatt "az adóssal kötött szerződéstől nem lehet elállni, vagy azt nem lehet felmondani arra hivatkozással, hogy az adós a fizetési haladék időtartama alatt tartozását nem egyenlíti ki". Tekintettel arra, hogy a fizetési haladék egy nappal korábban már hatályba lépett az FM1 Zrt. ezért nem tehet mást, mint hogy az ügyet a jogászokra bízza.

A társaság hivatalos értesítést a hatóság döntéséről még nem kapott, csupán a médián keresztül értesültek arról. Az ideiglenes fizetési haladék fényében azonban értetlenül állnak az előtt, hogy a Médiatanács szerdai ülésén a felajánlott 483,9 millió forint értékű értékpapírt nem fogadta el óvadékként, és határozatot fogadott el a műsorszolgáltatási jogosultság visszavonásáról. Ezzel megszüntette még a lehetőségét is annak, hogy az FM1 Zrt. eleget tudjon tenni fizetési kötelezettségének. Mióta a csatorna tulajdonosai kinyilvánították, hogy akár 1 forintért is eladják a rádiót üzemeltető vállalkozást, ha az új tulajdonos eleget tesz a társaság fizetési kötelezettségének, több tárgyalás kezdődött mind hazai, mind nemzetközi befektetőkkel.

Az eljárás célja a reorganizáció

Földes Ádám, az FM1 Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy "innen kezdve a jogászoké a pálya, a menedzsmentnek az a feladata, hogy a dolgozók és a partnerek számára segítséget nyújtson és igyekezzen minél inkább "fájdalommentessé" tenni ezt a mindenki számára nagyon nehéz helyzetet. Egyben megköszönte a dolgozók kitartását, profi és lelkiismeretes munkájukat, valamint a hallgatók és a partnerek bizalmát".

A csődvédelem intézménye nem egyezik a csőddel, sokkal inkább azt a célt szolgálja, hogy egy likviditási gondokkal küzdő vállalkozást a hitelezők ne számoltathassanak fel azonnal. Az eljárás keretében az első 45 napban van ideje az adós cégnek úgynevezett egyezségi javaslat kidolgozására, amit amennyiben a hitelezők elfogadnak, akkor a vállalkozás visszaáll a korábbi, működő állapotába és folytatja tevékenységét. Amennyiben az egyezség 120 napon belül nem jön létre, úgy a hitelezők hozzájárulásával az eljárás meghosszabbítható (maximum 360 napig). Amennyiben nem sikerül a hitelezőkkel egyezséget kötni, akkor az eljárást a bíróság hivatalból felszámolásba fordítja.