A neveket sem titkolhatják el az MNB-alapítványok - Cáfolnak az alapítványok

Az MNB alapítványainak ki kellene adnia azoknak a magánszemélyeknek a neveit, akik számára támogatást folyósítottak és akikkel szerződést kötöttek - közölte Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Magyar Naranccsal.
Index.hu, 2016. április 27. szerda, 22:12

Az MNB alapítványai pénteken este tették közzé az interneten 5 millió forintot meghaladó szerződéseik, illetve az általuk kiosztott támogatások listáját. Azonban a listán csak cégneveket tüntettek fel, magánszemélyek neveit nem, személyiségi jogokra hivatkozva. A listán összesen 368 tételnél szerepel, hogy magánszemélyek kaptak pénzt, ezen támogatások összértéke több százmillió forint - írja az Index.

Péterfalvi a laphoz elküldött írásos állásfoglalásában közölte, hogy a közpénzek felhasználásával járó megbízási szerződések adatai közérdekűek. Ez akkor is igaz, ha természetes személlyel kötik őket.

A cikk megjelenés után szombaton a Pallas Athéné Alapítványok az alábbi közleményt tették:

Szemben a cikkben foglalt valótlan állítással a valóság az, hogy az alapítványok jogszerűen jártak el azzal, amikor az adatközléseik alkalmával a magánszemélyek törvény szerint közérdekből nem nyilvános adatait nem hoz(t)zák nyilvánosságra.

HOZZÁSZÓLÁSOK