A nyugdíjasokon vitázik a Fidesz

Bérletkedvezményt kapnak a vasúti gyorsvonati felárra a diákok és a nyugdíjasok - értesült az Index. Fónagy János államtitkár ugyanakkor bejelentette, az alacsony komfortfokozatú vasúti vonalakon 15 százalékkal csökkennek az árak júniustól - írta az MTI.
Index.hu, MTI, 2013. május 13. hétfő, 16:25
Fotó: Napi.hu

A kormánypárti képviselők szerint a vasúti felárról szóló javaslat nagyobb társadalmi kárral jár, mint amennyi bevételt hoz. A Fidesz frakciója ezért egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vezetőivel. A diákoknak és nyugdíjasoknak járó bérletkedvezményről szóló javaslatot az Index információi szerint a Fidesz-KDNP hétfő délelőtti frakcióülésén Völner Pál, az NFM infrastruktúráért felelős államtitkára ismertette. A tárgyalások eredményével, a bérletkedvezményes javaslattal nem minden kormánypárti képviselő volt elégedett. Egy KDNP-s politikus az Indexnek azt mondta: a nyugdíjasoknak teljes mentességet kellett volna adni.

Június 1-jétől az alacsony komfortfokozatú vasúti vonalakon - 100-120 járatnál - 15 százalékkal csökkennek az jegyárak - ezt Fónagy János közlekedési államtitkár jelentette be hétfőn az Országgyűlésben egy interpellációra adott válaszában.

Fónagy ugyanakkor közölte: a május 15-től érvényes, a gyorsvonati pótjegy vásárlására vonatkozó intézkedés a gyors, nagytávolságú, közvetlen eljutást biztosító járatokra terjed ki, amelyek legalább három megyét érintenek, és közlekedési útvonaluk legalább 100 kilométerrel hosszabb. A naponta indított több mint 3 ezer vonatból, a rendszer kiterjesztése után is csak 456 járaton kell gyorsvonati pótjegyet váltani - tette hozzá az államtitkár.

A pótjeggyel nem jár ülőhely

Az NFM és a MÁV május 1-jén közvetett jegyáremelést jelentett be. Ennek értelmében május közepétől csaknem mindegyik gyorsvonatra kiegészítő jegyet kell venni, amiért semmilyen pluszszolgáltatás nem jár. A gyorsvonati pótjegy 100 kilométer alatt 150, majd a távolság függvényében sávosan emelkedő összeg lesz egészen 735 forintig. A pótjegyért az utas ülőhelyet nem kap, ráadásul pótjegyet kellene váltani a Budapest-bérlet érvényességi területén belül is.

A minisztérium hivatalos indoklása szerint a most bevezetendő felárakból származó bevételeket a MÁV a minőségi szolgáltatásokat nyújtó vasúti kocsik - két év alatt közel 300 jármű - megújítására fordítja. A személyszállító vasúttársaság idén nyárig a tervek szerint a kétszázadik ingyenes wifi-elérést biztosító kocsiját is forgalomba állítja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

newyork12, 2013.05.14 02:28

@ZalanIvan: Mint mondod toketlen banda. Nem csoda, hogy oly deficits a MAV hiszen a legtobb ingyenes (potya) vagy kedvezmenyes utas. Nyugaton a nyuggerek altalaban felarat fizetnek. Ezt a legtobb Magyar nyuger is megtehetne hiszen nagyon sokan 140-150 ezer nyugdijat kapnak, ami tobb mint sok csalados brutofizetese. Na de kell az "X" a jelenlegi maffiapartnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.05.13 17:54

A Fidesz megvédi saját magától a nyugdíjasokat és a diákokat. Lehet nyomdába küldeni a szóróanyagot, tudatni a nyugdíjasokkal, hogy sikerült megvédeni a Fidesz frakciónak Némethnétől a nyugdíjasok kedvezményes utazását. Azok meg meghálálhatják majd egy "x"-szel a fülkében nekik. Úgy is ez volt a "vihar egy pohár vízben" akció célja.
Töketlen banda. Továbbra is csak ingyen és kedvezményes utasokkal fog "száguldozni" a MÁV.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html