Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakértők szerint jobban oda kell figyelniük mind a hozzátartozóknak, mind a társasházaknak, mert az érintettek akár több hónapon, vagy akár éven át is együtt élhetnek az ágyi poloskákkal az idősek - írja közleményében az Abatox rovarirtó cég, amely szerint a fővárosi panelházakban történő poloskaírtások közel ötven százaléka a nyugdíjasoknál történik.

Évekig élhetnek együtt az idősek az ágyi poloskákkal,. A probléma egyik fő forrása, hogy a legtöbb nyugdíjas egyedül, segítség nélkül él, így az irtással kapcsolatos óv- és utóintézkedések komoly megterhelést jelentenek a számukra. Egy poloska irtás közel 30 000 - 40 000 forintos költsége ráadásul váratlan kiadást is jelent a nyugdíjasok számára, amit sokan nem tudnak azonnal fedezni - teszi hozzá a társaság.

A probléma az, hogy amikor spórolnak a poloskairtásra, addig a fertőzöttség tovább nő a lakásban és át is terjed más lakásokra. Sokszor az épületekben azért nem tudják elvégezni a teljes mentesítést, mert a külön szervezett, lakásonkénti irtások miatt pingpong-effektusban terjed egyik otthonról a másikra a probléma.

"Az panellakásokban történő irtások megközelítőleg ötven százalékát nyugdíjasoknál végezzük. Mivel kevésbé érzékenyek a csípésekre, van, hogy csak akkor veszik észre, ha a poloska nagyon elfertőződött. Sajnos előfordul, hogy 6-12 hónapig is együtt élnek a rovarokkal, mire irtásra kerül a sor. Fontos azonban, hogy a legtöbb esetben nem ők a fertőzés elsődleges forrásai, gyakran a környező lakásokból vándorol át hozzájuk az ágyi poloska, a problémát viszont nem tudják csírájában elfojtani" - idézik Szigeti Zsoltot, az Abatox szakértőjét a közleményben, aki azt javasolja, hogy a nyugdíjas családtagok védelme érdekében legalább fél évente érdemes átnézni az idősek ágyát és annak környékét Azt tanácsolja, hogy érdemes egy-egy éjszakát ott aludni az időseknél.

Megfelelő óvintézkedés lehet, ha csökkentik a hálószobában lévő zsúfoltságot is. A családtagokon kívül sokat segíthet, ha a lakóközösségek is figyelnek az egyedül élő idősekre.

Korában közel ötezer adat alapján készült a fővárosról ágyi poloska fertőzöttségi térkép, amelyen jól látható, hogy az elöregedő lakótelepeken kiemelt a fertőzöttség. De voltak már hírek arról is, hogy kórházakban tűntek fel a vérszívók.