A nyugdíjnál jön a feketeleves, ha így spórol az adóval

Kevesebb papírmunkát igényel és a közterhek is elviselhetőbbek, ha valaki az általános adózás helyett a katázást választja. A nyugdíjban azonban megmutatkozhat a döntés hátránya - értékel az Adózóna.hu.
, 2017. december 28. csütörtök, 13:25
Fotó: Napi.hu

A minimálbéres egyéni vagy társas vállalkozó is meglehetősen szerény nyugellátásra számíthat, de a kisadózó pozíciója ennél is rosszabb - idézi a portál cikkét a hvg.hu.

A nyugdíj alapjául szolgáló átlagkereset kiszámolásakor ugyanis az 1988-tól a nyugdíj megállapításának a kezdőnapjáig elért, a nyugdíjjárulék alapjául szolgáló keresetet kell figyelembe venni.

Márpedig ilyen szempontból a kisadózó veszteséget szenved, mert rá az arányos szolgálati időszámítás szabályai vonatkoznak. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy például 2018-ban egy havi 50 ezer forintot fizető kisadózó 365 x 0.6840 = 250 nap szolgálati időt szerez csak.

Az pedig már egyszerű matematikai törvényszerűség, hogy 40 év átlagát mennyire tudja lerontani 2-3 év gyengébb teljesítménye. További részletek az Adózóna cikkében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Riwen, 2017.12.28 13:42

Nem igazán érdekel. Amikor odajutok, már úgysem lesz állami nyugdíjrendszer.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html