A Paks 2 lobbistájának 160 milliót fizet a magyar kormány

Négy különböző szerződéssel több mint félmillió euróért, azaz csaknem 160 millió forintért ad tanácsokat a kormánynak az oroszok legismertebb lobbistájaként számon tartott Klaus Mangold – tudta meg a Hír Televízió.
Domokos Erika, 2017. október 26. csütörtök, 12:10
Fotó: Pixabay

A tévé közérdekűadat-igényléssel jutott a szerződések adataihoz - így kiderült, Klaus Mangold nemcsak a "nukleáris energia fejlesztése" témájában, hanem a "2020 után feleződő uniós támogatások", az "önvezető autózás", valamint a "magyar autóipar elhelyezkedése" tárgyában is szakért a kormánynak - olvasható a hirtv.hu-n.

A szerződéseket nyáron írták alá, és 2018 áprilisáig, illetve májusáig szólnak, kifizetések a Miniszterelnökség szerint még nem történtek.

Mangold - az autógyártó Daimler csoport volt ügyvezető igazgatója - annak a Rotschild bankháznak a német társelnöke, amely a Paks 2 beruházás megtérüléséről készített tanulmányt a kormánynak. Tavaly kiderült, hogy az ő magángépén érkezett Magyarországra Günther Oettinger korábbi energetikáért, jelenleg digitalizációért felelős uniós biztos. A kormány akkoriban tagadta, hogy Klaus Mangoldnak szerepe lett volna a paksi bővítés uniós jóváhagyási eljárásában - hívja fel a figyelmet a tévé.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly novemberben már azt mondta, hogy Mangold - Oroszország legfontosabb uniós lobbistája - a magyar kormány egyik fontos partnere.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2017.10.27 08:56

"Tanácsadás" volt az utolsó 25 év legkedveltebb számlázási szokása, ha valakinek kenőpénzt kellett adni hivatalosan. Tele van a világ ilyen univerzális emberekkel, aki mindenhez ért, mint Meszaros Lorinc.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html