A kiadott közlemény szerint "a vállalat számára ez az egyetlen logikus lépés, mivel a kialakult helyzetben 15 hónapja nem történt érdemi előrelépés, miután a Pécsi Önkormányzat és az általa újonnan alapított vízszolgáltató cég 2009-ben jogellenesen birtokba vette a Pécsi Vízművet, annak tulajdonát és átvette annak működtetését".

A dokumentum leszögezi, hogy a döntésnek nincs semmilyen közvetlen hatása az üggyel kapcsolatban jelenleg is folyó magyarországi bírósági eljárásokra.

Tavaly tavasszal a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara melletti választott bíróság jogszerűnek találta a Pécsi Vízmű üzemeltetési szerződésének felbontását.

Az önkormányzat 2009 október 5-én vonta ellenőrzése alá a vízmű épületét, amelyből kizárta a PV vezetőit. A perek tucatjait kiváltó lépésre azután került sor, hogy a szeptember 10-ei üzemeltetési megállapodás felbontása után a város közgyűlése létrehozta a Tettye Forrásház Zrt.-t a vízközművek átvételére az önkormányzati többségi tulajdonú, de francia érdekeltségű PV-től, miután a felek határidőre nem egyeztek meg a kisebbségi részvénypakett visszavásárlásáról.