A PSZÁF rosszallja az Európa Biztosítónál történteket

A Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke, Szász Károly rosszallását fejezte ki az Európa Biztosító 12 vezetőjének elbocsátása miatt – mondta lapunknak Gulácsi Ferenc, a PSZÁF szóvivője. A biztosítónál eljárási hiba történt, ennek ellenére a felügyelet pillanatnyilag nem lát működési kockázatot a társaságnál.
NAPI, 2001. november 17. szombat, 08:10
Fotó:

A PSZÁF elnöke 2001. november 15-én behívatta a felügyeletre az Európa Biztosító tulajdonosi képviselőjét, Arnaud Sassit, mivel a biztosító vezérigazgatóját, két helyettesét, valamint kilenc fontos posztot betöltő munkatársat - többek között a cég jogászát, a számviteli fegyelemért felelős vezetőt, valamint az informatikai vezetőt - a hét elején felmondással elbocsátották (NAPI Gazdaság, 2001. november 14., 1-5. oldal). A felügyelet elnöke rosszallását fejezte ki, hogy a tulajdonos nem tájékoztatta a hatóságot előzetesen arról, hogy ilyen jelentős személyi változásokat tervez a biztosítónál. A felügyelet megítélése szerint ugyanakkor a cég működését e személyi változások ellenére sem fenyegeti veszély. A francia tulajdonosi képviselő egyébként átadta azoknak a személyeknek a listáját, akikkel a megüresedett posztokat betöltené. Az említett funkciók betöltésének többségéhez a felügyelet jóváhagyó határozata szükséges. A találkozón Arnaud Sassi a leváltásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a Groupama az eddiginél sokkal hatékonyabb és eredményesebb működést vár el a magyarországi cégtől. Az Európa Biztosító hét elején menesztett vezérigazgatója, Balogh Tibor lapunk megkeresésére csak annyit mondott, hogy a cég tulajdonosa iránti lojalitásból nem kívánja kommentálni a történteket.
Az Európa Biztosító 100 százalékos tulajdonosa, a francia Groupama sajtóközleménye szerint a menedzsment sorozatos hibákat követett el, nem a tulajdonosok szándékának megfelelően vezette a céget, így velük szemben megszűnt a tulajdonosi bizalom. Piaci információk szerint az ügy hátterében az értékesítési rendszer átszervezése, valamint az informatikai rendszer cseréjével kapcsolatos konfliktus áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK