BUX
38240

A Quaestor megint átvert mindenkit? - Külső kontroll nélkül működik a cég

A Quaestor ismét átverte a közvéleményt a cégbírósági adatok alapján: be sem nyújtották a hamis kötvényeket kibocsátó Quaestor-cég öncsődkérelmé. Eszerint nem csak az első öncsőd megindításáról szóló közlemény, hanem a múlt heti sem volt igaz, és a csalással gyanúsított cég még mindig külső kontroll nélkül működik - írja a hvg.hu.

Napi.hu, 2015. március 25. szerda, 20:50

A jelek szerint ismét átejtette a nagyközönséget a Quaestornak - a jegybank gyanúja szerint - 150 milliárd forint fiktív kötvényt kibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft., melynek ügyvezetője maga a Quaestor-csoport vezére, Tarsoly Csaba. Ugyanis a cégbírósági nyilvántartás alapján be sem nyújtották a cég csődvédelem iránti kérelmét, és eszerint az eddigi legnagyobb összegű csalással gyanúsított cég továbbra is mindenféle külső kontroll nélkül működik - írja a hvg.hu.

Pedig legutóbb máricus 20-án közölte a társaság, hogy beadták az öncsődkérelmet elektronikusan, aminek már meg kellett volna jelennie a cégközlönyben és a cégbírósági nyilvántartásban, de ez nem történt meg.

A csődeljárások közzététele két lépcsőben zajlik, az első lépcsőben a bíróság csupán annyit tesz közzé, hogy az adott cég benyújtotta kérelmét. Ezt a közleményt a bíróság haladéktalanul, egy napon belül közzéteszi. Így, ha ez nem látható a www.cegkozlony.hu-n, úgy vélhetőleg a kérelmet nem nyújtották be, vagy nem ment át az első szűrőn - írta nemrég a Portfolio.hu, miután kiderült, hogy kamu volt az első - március 9-i - öncsőd. Ez annyival egészíthető ki, hogy a cégbíróság nyilvántartásában is meg kell jelennie a cég öncsődkérelmének, és ha a bíróság elutasítja, annak is.

Annak alapján, hogy a cégbíróság adatbázisában a mai napig nincs bent öncsődkérelem, azt lehet mondani, hogy nemcsak az első, de a március 20-i közlemény sem volt igaz. A hvg.hu a Quaestor-csoporttól még nem kaptt választ a cégbíróság adatai és a cég állításai közötti ellentmondást firtató kérdéseikre.

A portál szerint a Quaestor első öncsőd-trükkjét láthatóan még a Magyar Nemzeti Bank is bevette, ugyanis a Quaestor oldalán még március 23-án is egy olyan közlemény fogadta az ügyfeleket az MNB által kirendelt felügyeleti biztos nevével, amelyben szerepelt az a bizonyos kínos, március 9-i dátum is. Viszont ahelyett, hgy választ adott volna az MNB a hvg.hu azt firtató kérdésére, hogy milyen és honnan származó információk alapján tájékoztatta az ügyfeleket a felügyeleti biztos az öncsődről, a portál szerint jegybank egyszerűen csak kicserélte a közleményt, amelyben a "kínos dátum" már nem szerepel.

Mivel nem indult el a csődvédelem, esélyes, hogy jelenleg senki nem tudja a Quaestor Hrurira Kft.-n kívül, hogy pontosan mi zajlik a társaságnál. Tarsoly Csabáról csak annyit lehet tudni, amit az ügyvédje a hvg.hu érdeklődésére mondott, hogy folyamatosan dolgozik. Ügyvédje arról tájékoztatta a lapot, hogy ügyfelét szerda késő délutánig nem hallgatta meg a rendőrség. Az ügyvéd azt is elárulta, hogy Tarsolyt háromszor hallgatta meg a jegybank az elmúlt két és fél hétben.