A quaestorosok az MNB-t is bevonnák a kártalanításba

Kompromisszumos javaslatot tettek a Quaestor-ügy károsultjai a részben alkotmányellenesnek ítélt Quaestor-törvény módosítása, illetve az alkotmányos kártalanítás érdekében - tájékoztatta a Quaestor Károsultak Közössége az MTI-t.
Inforádió, MTI, 2015. november 23. hétfő, 14:19
Fotó: Napi.hu

Javaslatuk szerint a kártalanítás alapja a kötvények bekerülési értéke legyen, ne a névértéke. A kártalanítás számításának módja a semmis kötvényvásárlásokból eredő követelések esetén legyen a bekerülési érték, annak törvényes kamatai, viszont csökkentve a kifizetett vagy jóváírt nettó hozammal.

A károsultak indítványa szerint a kárrendezés a követelések április 22-i állapotára, a Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolási eljárásának megindulásának napjára vonatkozzon. Kérik, hogy a kártalanítás terjedjen ki a Quaestor ügyfélszámlákon letétben lévő összegekre is. A letéti ügyfélszámlákon lévő összegek esetén ne számoljanak fel törvényes kamatot sem.

Javasolják, hogy a kárrendezésért 6 millió forintig - 20 ezer euróig - a Befektetővédelmi Alap (Beva) feleljen, illetve, hogy vizsgálják meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bevonását a 6 millió feletti kártalanításba.

A Quaestor Károsultak Közössége hangsúlyozza: javaslatukat kompromisszumos megoldásként ajánlják. A károsultak lemondanak követelésük egy részéről, a törvényes kamatok érvényesítéséről arra az időszakra, ami a kárrendezés elhúzódásából adódik.

A kompromisszumos javaslatot eljuttatták Orbán Viktor miniszterelnöknek, Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek, mint a Quaestor-törvény előterjesztőjének, Bánki Eriknek, az Országgyűlés gazdasági bizottsága elnökének, Windisch László MNB-alelnöknek és Kovács Leventének, a Magyar Bankszövetség főtitkárának - közölték.

Az Alkotmánybíróság (Ab) múlt kedden közzétett határozatával megsemmisítette a Quaestor-károsultak kárrendezéséről szóló törvény egyes rendelkezéseit. Az Ab szerint a törvény diszkriminatívan határozta meg a kárrendezésre jogosultak körét, a kárrendezésbe bevont befektetési szolgáltatók esetében pedig aránytalan a tulajdonkorlátozás és a felkészülési idő sem elegendő. A határozat ugyanakkor megállapítja: a megsemmisítés nem jelenti azt, hogy a kárrendezés önmagában alaptörvény-ellenes lenne, a jogalkotónak van lehetősége alkotmányos szempontoknak megfelelő szabályozást alkotni a kárrendezés módjának, feltételeinek és mértékének körültekintő mérlegelésével.

A március elején kipattant Quaestor-ügynek mintegy 32 ezer károsultja van. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ingyen, 2015.11.27 13:22

a kárusoltakat konkrétan a fidesz-pártállam lopta meg.

nem igazán értem miért gondolják hogy a fidesz-mnb majd kárpótolja őket.

sok ezer ember van, akiket a fidesz-pártállam igy vagy úgy megkárosított. miért pont nekik fizetnének?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.27 13:03

@bakkgyulane:

Nagyon életbevágó kérdések.

Mit csinált a könyvvizsgáló? Milyen felelőssége van?

Kell-e kártérítést fizetnie a hivatali tevékenységével kárt okozó, mulasztásos vétségével a fejleményekhez hozzájáruló MNB-nek?

Az elsőre: felelőssége korlátlan.

A másodikra: normális államban - nem olyanban, amilyen a miénk - az MNB-t ki lehet perelni a gatyájából.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bakkgyulane, 2015.11.27 11:24

Az MNB ne riposztoljon, hanem oldja meg végre, amit elrontott, és vállalja a felelősséget is. A visszavágás túl gyors volt, és egyáltalán nem meggyőző. Nem más ez, mint a felelősség hárítása.
Nem tárt fel visszaéléseket a 2013-ban lefolytatott PSZÁF vizsgálat. Most pedig azt mondja az MNB, hogy 15 éves törvénytelenséget göngyölített fel. Akkor vagy az egyik nem igaz, vagy a másik. A 2013-as vizsgálat azt állapította meg, hogy a társaságnál a pénz- és értékpapír fedezettség rendben van, azaz a társaság kezelésében megtalálható az ügyfelek részére kezelt pénz és értékpapír-állomány. Akkor, hogy fordulhatott elő, hogy két évvel később csődbe ment a Quaestor. Ez ebben a formában ellenmondásos!
És mit csináltak a Könyvvizsgálók? Feladatuk lenne megállapítani, hogy a Quaestor beszámolója megfelel-e a jogszabályoknak. Megbízható és valós képet adott-e a társaság helyzetéről. Ha pedig a botrányban érintett cégek valóban évek óta trükköztek a számaikkal, felvetődik a kérdés: esetleg politikai érdekek fűződtek a beszámolójuk elkészítéséhez.
A károsultak riposztja pedig az, hogy az MNB Matolcsyja gerinctelen. Kiszolgálja a mostani unortodox politikát és (kicsinyes) illeberális államot. Csakis az MNB felel a történtekért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bakkgyulane, 2015.11.25 13:52

Windisch írta alá az utolsó kötvénykibocsátásra az engedélyt. A PSZÁF által is feltárt hibákat, hiányosságokat nem ellenőrizte az MNB. Orbán-MNB-Tarsoly összejátszottak. A könyvvizsgálókkal együtt a magánvagyonukkal feleljenek. Az MNB vagyona az a közé, akárhogy is úgy bánik vele Matolcsy, mintha az övé lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.11.23 20:44

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html