A recesszió elviszi a számlákat

Bár januártól számos lakossági szolgáltatás díja leírható az szja alapjából, a háztartásokat szigorú takarékoskodás jellemzi: a lakásfelújítási piac november óta pang.
NAPI Online, 2009. február 12. csütörtök, 06:20
Fotó:


A Napi Gazdaság cikke

Meglehetősen nehéz értékelni annak a kormányzati intézkedésnek a hatásait, amely szerint az idei évtől a háztartással kapcsolatos szolgáltatásokra - lakásfelújításra, háztartási nagygépek javítására vagy éppen gyermekfelügyeletre - kifizetett összegek százezer forintos értékhatárig (más kedvezmények figyelembevétele mellett) levonhatók a személyi jövedelemadóból. Mind a háztartások, mind pedig a vállalkozók oldalán borús a helyzet: a lakosság a jelek szerint hónapok óta alig költ lakásfelújításra, a kivitelezőknek pedig - megrendelések híján - nincs is miről számlát adniuk. A Napinak nyilatkozó építőipari kisvállalkozók arra panaszkodnak, hogy idén szinte egyáltalán nincs munkájuk, egy-egy álláshirdetésre pedig soha nem látott tömegben jelentkeznek emberek.


A pénzhiány mellett azonban a tájékozatlanság is problémát jelent. Sem a lakosság, sem a szakma nem tud az adócsökkentő programról - mondta lapunknak Kállai Richárd. A házépítéssel, lakásfelújítással foglalkozó vállalkozó szerint eddig még nem találkoztak olyan megrendelővel, aki tudott volna erről a lehetőségről, a másik oldalon pedig nincsen olyan fórum, amely a vállalkozókat értesíthette volna az adójogszabályok változásáról. Kállai ugyanakkor azt is hozzátette, hogy november óta drasztikus mértékben csökkentek a megrendelések, a piac lényegében megállt. A kivitelezők nehéz helyzetbe kerültek, ugyanis az alvállalkozók nem kapják meg járandóságukat, de a hitelből finanszírozott vállalkozások kilátásai sem jobbak. A lakosság anyagi helyzete olyan mértékben kiélezett, hogy egy-egy munka esetén fel sem merül a számlaadás kérdése - mondta a Napinak egy kivitelező cég név nélkül nyilatkozó vezetője. Véleménye szerint a vállalkozások annak is örülhetnek, ha egyáltalán kapnak megrendelést.


Szolgáltatások

  • Lakásfelújítással, -korszerűsítéssel kapcsolatos szolgáltatás
  • Gyermekfelügyelet, gyermekgondozás
  • Háztartásvezetés
  • Házi ápolás
  • Háztartási nagygépek karbantartása, javítása
  • A lakás, a lakóház tüzelőberendezésének, fűtésrendszerének, égéstermék-elvezető rendszerének, hideg- és meleg-,

valamint szennyvízrendszerének karbantartása, javítása

HOZZÁSZÓLÁSOK