A Vienna Insurance Group adózás előtti nyeresége 5,2 százalékkal 159,4 millió euróra nőtt, míg az adózott eredmény 123,8 millió euró lett. A nyereség döntően a nem életbiztosítási területnek köszönhető - itt az adózás előtti profit 17,9 százalékkal, 81,4 millió euróra nőtt, az életterület profitszintje ugyanakkor 14,7 százalékkal 60,7 millióra szelídült. A biztosító díjbevétele 2,7 milliárd eurót tett ki.

A társaság combinet ratio muatója 97 százalékra emelkedett, ami rendkívül jó eredménynek számít a cég értékelése szerint. A kelet-közép-európai régió hozzájárulása a társaság profitjához immár 51 százalékos - Peter Hagen, a VIG igazgatóságának elnöke. Ausztriában a társaság díjbevétele 1 százalékkal növekedett, a térségből származó díjbevételek Csehországban 1,5, Lengyelországban 15,9, Romániában 24,8 százalékkal csökkentek, Szlovákia és Magyarország, illetve további piacok ugyanakkor növekedést tudtak felmutatni. Az adózás előtti nyereség tekintetében ugyanakkor Lengyelországban 21,6, Csehországban 8 százalékos bővülésre volt képes, egyedül a román filiálé termelt veszteséget, ami Hagen szerint igazolta, hogy valóban érdemes a régiós piacokra alapozni. A román érdekeltséggel kapcsolatban az üzletágak átcsoportosítása zajlik, a biztosító visszavonul a gépjármű-biztosítások piacáról.

Hagen Magyarországot, Lengyelországot és Ukrajnát jelölte meg, mint potenciális területet, ahol akviziciókat is el tudnak képzelni az üzlet bővülése miatt, ám jelezte: konkrét ügyekről egyelőre nem tudnak beszámolni. Magyarország nagyon fontos, növekedési potenciált rejtő piac a Vienna Insurance Group számára - jelentette ki ugyanakkor Peter Hagen.

Lehel Gábor, az Union Biztosító elnök-vezérigazgatója a magyar leányvállalatok eredményéről elmondta: a VIG két érdekeltsége - az Union Biztosító és az Erste - révén 5,5 százalékos a piaci részesedéssel bír a magyar piacon, a társaság 6. a nem életbiztosítási területen, 7. az életbiztosítások terén, míg a vállalati biztosítások terén a 3. legnagyobb biztosítónak számít.

A VIG-érdekeltségek az idei első negyedévben a biztosítási piac 1,3 százalékos fejlődésénél több, mint kétszeres bővülésre volt képes, 3,2 százalékkal nőtt a díjbevétel. A piaci lehetőségekről szólva Lehel elmondta, jelenleg a magyar lakosság 56,9 százaléka rendelkezik legalább 1500 dollárnyi rendelkezésre álló jövedelemmel, ám ez az arány 2020-ra 80 százalékra bővülhet. Az Union Biztosító mellett a VIG a 2008-ban megjelent a bankbiztosítási piacon is, megvásárolva az Erste Biztosítót. Ezzel kapcsolatban Lehel Gábor arra emlékeztetett, hogy a leánybiztosító profitja a 2009-es 210 ezer euróról 1,54 millióra nőtt, ami igazolja a döntés helyességét. Az Erste csoporttal történő együttműködés csoportszinten is bejött a VIG-nek: az Erste Biztosítók összesített nyeresége 10,3 millió euró.

Hagen az Ausztriában is napirenden lévő bankadóval kapcsolatosan óvatosan fogalmazott: "harcolunk", de megjegyezte, ez a probléma elsősorban a bankok gondja. Persze, a bank és a biztosítási adó Magyarországon is behatárolja a lehetőségeket, erre utalva a szakember úgy fogalmazott: "a helyzet nem egyszerű számunkra, de ezzel kell élnünk". A kihívásra csak több üzlet létrehozásával és hatékonyság további növelésével lehet válaszolni - mondta Peter Hagen.