A Ringier Népszabadság-tulajdonrészt vásárol (2.)

Lehetséges, hogy napokon belül egy kézbe kerül a Népszabadság és a Magyar Hírlap - értesült az Index. Az Index szerint a Bertelsmann rövidesen bejelenti: eladja a Népszabadságban birtokolt tulajdonrészét. Eötvös Pál, a Népszabadság Rt. elnöke a NAPI Online kérdésére közölte nincs információja a kérdésben.
NAPI, 2001. november 9. péntek, 10:52
Fotó:

Bár a Népszabadságtól nem érkezett megerősítés, más forrásból úgy tudni, hogy valóban szerződéskötésig jutottak a Ringier és a Bertelsmann közötti tárgyalások. Legfrissebb értesüléseink szerint a Ringier kisebbségi részesedést szerezhet a Népszabadságban. A szerződés a jelek szerint összetett konstrukció, amelyben részvénycserés megoldások is fellelhetők.
Az ügyben számos nyitott kérdés van, mert a Népszabadság mérete miatt (5 mrd-os érbevétel és 30 százaléknál nagyobb piaci részesedés) mindenkppen versenyhivatali jóváhagyásra lenne szükség az ügyletre. A legnagyobb példányszámú magyar politikai napilap (egyben a napilappiac legnagyobb árbevétellel rendelkező szereplője), a Népszabadság eladásáról már hónapok folynak találgatások. Az ok: a magyar médiatörvény értelmében egyetlen vállalatnak sem lehet meghatározó (25 százaléknál nagyobb) tulajdona országos napilapban és országos kereskedelmi televízióban egyszerre. Az RTL Klub és a Népszabadság közül nyilván egyiktől sem válna meg szívesen a Bertelsmann, ezért megfigyelők korábban valószínűsítették, hogy valamilyen áthidaló megoldást talál majd a német médiacsoport.

HOZZÁSZÓLÁSOK