A Napi Gazdaság cikke.

A jelenség alighanem több okra is visszavezethető. Részben nyilvánvalóan az is magyarázza, hogy viszonylag kevés a bankok által kifejezetten hosszabb időtávra kínált megtakarítási megoldás. Az MKB Bank ezt a feltételezést (érthetően) visszautasítja, hiszen a pénzintézet akciós betéteinél minden meghirdetett futamidőre azonos éves kamatot ad, így ügyfeleik igényeiknek megfelelően választhatják ki azt az időtávot, ameddig megtakarított pénzüket nélkülözni tudják. Az UniCredit - mondta el Komócsi Sándor, ügyvezető igazgató - hosszú futamidejű (két évre szóló) akciós betétjénél biztosítja a rugalmasságot is. Az ajánlott kamat évi 10 százalék, de a bank a lejárat előtti feltöréskor is 8 százalékos kamatot fizet a feltört összegre. A CIB-nél a hosszabb időtávot firtató kérdésünkre elmondták, hogy mivel középtávon csökkenő kamatkörnyezetre számítanak, nem nagyon látnak módot arra, hogy progresszív árazással ösztönözzék a hosszabb futamidejű lekötéseket.

A Raiffeisen ügyfelei a bizonytalan gazdasági helyzetben nem mernek, de sokszor nem is tudnak hosszú távú döntéseket hozni - a bank tapasztalata szerint -, inkább a rövidebb futamidejű termékeket részesítik előnyben. Az Allianz Bank szakértői is úgy látják, hogy mivel a lakosság nem tudja előre, hosszabb távra megtervezni pénzügyeit (főként a mai pénzügyi viszonyok közepette), és mindenki tart a hirtelen felmerülő, esetleg nagyobb összegű kiadásoktól, ezért keresi az ügyfelek döntő többsége jellemzően a rövidebb futamidejű, ám fix, előre tervezhető kamatozású, biztonságos megtakarítási termékeket. Kizárólag a K&H tapasztal ellenkező irányú változást. Mint elmondták: a megtakarítások szerkezetében kismértékű elmozdulást tapasztalnak a hosszabb távú megtakarítások javára. Korábban népszerűek voltak az egy-két hónapra szóló lekötési ajánlatok, mára azonban az ügyfelek egy része ennél tartósabban szeretné biztonságban tudni a pénzét. Tévedés ne essék, a K&H sem a "vízválasztónak" számító kétéves időtávra gondol. A tartósabb befektetés 6-12 hónapot jelent. Mint kiderült, még ezen belül is akadnak jelentős eltérések.

A CIB tapasztalata szerint a 12 hónapos betétet a vártnál kevesebben választják, viszont a 6 hónapos betét egyre emelkedő népszerűségnek örvend. Mint elmondták, utóbbiba már közel annyi pénz áramlott, mint a 3 hónapos akcióban lekötött betétbe. A bank igazán hosszú távra, három évre szóló Jubileumi kötvénye (a lekötési időszakra ez 30 százalékos kamatot biztosít) pedig - tudtuk meg - az ambiciózusabb várakozásaiknak megfelelően fogy, ami hazai viszonyok között valóban komoly eredménynek számít.
Ilyen típusú (ha nem is ennyire hosszú távra szóló) konstrukciót egyébként más bank is kínál. A Raiffeisen éppen tegnap dobta piacra kamatozó kötvényét, amely fix évi 11,5 százalékos kamatot fizet a 2 éves futamidő végén.

Emellett a Raiffeisen Trend kötvénysorozatának öt tagja áll az ügyfelek rendelkezésére, amelyek kamata az euró árfolyamának függvényében alakul. A hosszú távon takarékoskodni kívánó ügyfeleknek az OTP a másfél éves betétlekötési időszakkal rendelkező Profit Betét 3-at ajánlja. A február 18-án lezárult egy hónapos betétgyűjtési időszakot a bank sikeresnek minősítette, hiszen az ügyfelek mintegy 5 milliárd forintnak megfelelő összeget helyeztek az akciós betétbe. (Az elérhető kamat ennél a konstrukciónál a betétgyűjtési időszak alatt is garantált fix évi 8 százalék, az ezt követő, másfél éves betétlekötési időszakban a kamat a feltételtől független garantált alapkamatból és egy változó prémium kamatból áll, amelynek mértéke az aranyszektorban és alternatív energiában érdekelt 12 vezető vállalat részvényeinek teljesítményétől függ, a maximálisan elérhető kamat évi 15 százalék.)

Az MKB Bank a hazai kötvénypiac meghatározó szereplőjeként diszkontkötvények és változó kamatozású kötvények széles választékát kínálja, amelyek rövid és középtávra ajánlott, nyugdíj-előtakarékossági számlán is elhelyezhető, biztonságos, kedvező hozamot biztosító befektetési termékek - mondták el lapunknak. Az MKB III. Kötvény középtávú befektetésként ajánlott. Az éven túli eredeti futamidővel kibocsátott értékpapírokra általánosan jellemző, hogy kamatfizetésüket a mindenkori hazai pénzpiaci irányadó kamat (Bubor) alapján határozzák meg, kamatfizetésük negyedévente, a névérték visszafizetése lejáratkor történik.

Az állományok alakulásáról számokat csak az OTP Bank közölt: a legnagyobb magyar bank által kezelt lakossági betétállomány 2420 milliárd forintot tett ki 2008 végén, ami éves szinten 10 százalékos, negyedéves szinten pedig 8 százalékos növekedést tükröz. A betétek a hitelintézet szerint a tavaly novemberben induló akciók miatt nőttek meg jelentősen. A lakossági megtakarításokat illetően további pozitív fejleménynek tartják, hogy a negyedik negyedév során jelentősen felfutott a saját kötvények értékesítése (49 milliárd forinttal, 58 milliárd forintra nőtt a záróállomány, a január végi állomány pedig elérte a 72 milliárd forintot). A lakossági megtakarítási állomány megtakarítási formák közötti megoszlásában ugyanakkor jellemző a kockázatmentes eszközök növekvő súlya. A bank tapasztalata szerint a pénzügyi válság hatására a megtakarítani szándékozók figyelme a garantált kamatokat nyújtó lekötött betétek felé fordult. Ezt jól mutatja a 2008 novemberétől 2009. január végéig tartó Bizalom Megtakarítási Program, amelynek keretében 663 milliárd forint áramlott az akciós forintbetétekbe, illetve több mint 382 millió euró akciós devizabetétekbe. Az idén február 2-ától 24-éig elérhető 3 hónapos forint- és euró-betétlekötés forintban kifejezve (február 19-éig) közel 68 milliárdot vonzott.