Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az  elmúlt négy hónap alatt, vagyis amióta visszatért Budapestre, a Ryanair ötszázezer utast szállított Budapestről és a magyar fővárosba - jelentette be Michael O' Leary, a Ryanair vezérigazgatója egy mai tájékoztatón. A diszkont légitársaság tervei szerint egy év alatt kétmillió magyarországi utassal számol. Az utasok 75-80 százaléka a befelé, a többi a kifelé menő utas. Ez utóbbi körből nagyobb utasszámra számítottak. Kezdetekben tíz százalék volt a kiutazók aránya, ami tehát megtuplázódott, de ezt negyvenre szeretnék növelni, hogy megfelelő üzemi eredményt érhessenek el. A legnépszerűbb úti célok Brüsszel, London és Milánó.

A Ryanair harminc járatot üzemeltet Budapestről, s ezek számát növelni szeretné, ennek érdekében a vezérigazgató tárgyalásokat folytatott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) Zrt-vel. A vezérigazgató kiemelte, a cég a leggyorsabban növekvő légitársaság Budapesten, s ezt folytatni szeretné, ennek azonban gátat vethet az, hogy információjuk szerint a kormányzat emelni akarja  reptér terület használati díját. A Ryanar ezért levelet írt a kormánynak, hisz ez ellen hat a cég növekedésének, s ráadásul akkor lépne életbe, amikor csökken a reptér forgalma. Ráadásul a kormány lépése jelentősen visszavetné a turizmust - hangsúlyozta a vezérigazgató, aki azt is elmondta, hogy  kormány még nem válaszolt a levelükre.

Michael O' Leary a Napi Gazdaság Online érdeklődésre elmondta, hogy a BA rájuk akarja terhelni a területhasználati adó növekedést, amiből a légitársaságok nem kérnek. A vezérigazgató szerint ezt a reptérnek kellene "letárgyalnia " a kormánnyal. A cégvezető azt is elmondta, hogy a Ryanair az említett évi kétmillió utast hárommillióra emelné, és a desztinációk számát harmincról 45-re növelné, de ehhez az kell, hogy a reptér alacsonyabb díjakat alkalmazzon, illetve, hogy a kormányzat visszavonja a területhasználati adó növelésére vonatkozó szándékát.