Görcsbe rándultak a politikusok és üzletemberek is az elmúlt hónapokban kipattant lehallgatási ügyek kapcsán. A hálózati rendszerekbe telepített biztonsági rendszerek ugyanis elégtelennek bizonyultak, hiszen Angela Merkel  német kencellár mobiltelefonját is le tudták hallgatni. A szupertitkos kommunikációra vágyók újabb és biztonságosabb megoldásokat keresnek. Ráadásul a megrendelők nem csak a mobiltelefonokra, de laptopokra és tabletekre is bombabiztos megoldást keresnek.

Ilyen persze vélhetően nincs, csak olyan, amelynek feltörése túlságosan hosszú időt vesz igénybe. Ezek egyik úttörője a magyar Navayo, amely a rendszer fejlesztését kilenc évvel ezelőtt kezdte, és több, mint 30 országban bejegyzett saját szabadalmakon alapul. A magyar fejlesztésű biztonsági rendszer különlegessége az, hogy minden esetben hardver alapú, azaz nem csak egy programot telepítenek az eszközökre, hanem olyan chippel egészítik ki azokat, amelyek a katonai szintű titkosítást lehetővé téve, a gyártó által sem hozzáférhető, minden esetben egyedi kódokon keresztül lépnek kapcsolatba egymással.

Az adat, hang, és videótitkosításra is alkalmas rendszer a világ első ilyen megoldásaként 2010-ben mutatkozott be Androidon. Mára már elérhető Blackberryn, és a 2014-es barcelonai Mobile World Congress kiállíŧáson a cég egyik fő üzenete az iPhone-ra fejlesztett speciális hardver megoldás lesz, amely jelenleg egyedülálló az Apple platformján.

Kuti Gábor, a Secfone néven működő rendszert gyártó cég igazgatója a Napi.hu-nak elmondta, hogy az első nagyobb rendszert, amely a cég SecBox nevű hardveres titkosító berendezésire alapult, az indonéz hadsereg rendelte meg, s használja évek óta 700 bázis közötti kommunikáció titkosítására.

A cégcsoport titkosítási rendszerei iránt a Snowden-botrány kitörése óta drasztikusan megugrott a kereslet, az idei impresszív növekedést jövőre újabb nagyívű fejlődés követheti. A megrendelők szabályosan sorba állnak - itthon és külföldön is. A rendelésállomány 70 százaléka kormányzati jellegű - árulta el a cégvezető, de konkrét neveket és országokat nem nevezett meg, tekintve, hogy kevés kivételtől eltekintve minden ügyfél titoktartási nyilatkozatot ír alá vásárláskor.

2013-ban elkezdett nőni a céges és magán megrendelők száma is, első számú piacukon, Németországban, olyan nagy médiacégek rendelték meg a Secfone rendszert, amelyek maguk is az információs piac "lehalászásából" élnek. A Navayo székhelye Jászberényben van, de Szlovéniában, Macedónia, Svájcban és Németországban is működtetnek fejlesztő és kereskedelmi központokat.