A sok adós veszélyezteti a gazdaságot

A cégek többsége szerint a késve fizetés komolyan akadályozza vállalkozások fejlődésé.
Napi.hu, 2016. április 12. kedd, 14:10
Fotó: Napi.hu

A vállalkozások árbevételének átlagosan több mint 23 százaléka kintlevőség, tehát olyan kiszámlázott tétel, ami adott pillanatban még nincs kifizetve. Mivel a cégek nyeresége kintlevőségüknek átlagosan csupán 8-9 százaléka (árbevételüknek 2 százaléka), így nem kérdés, hogy kiemelkedő szerepet kap a pénzek tényleges befolyását felügyelő gazdasági terület - írja közleményében a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ).

Az adósságokat felhalmozó és hátrahagyó cégekről sokat olvashatunk, és a társadalom döntő többsége elítéli őket. Bár Magyarországon jelentős mértékű a lánctartozás, a késő és ki nem fizetett számlák döntő többsége nem ezekből táplálkozik.

A lakossági adósságok tekintetében már megosztottabb a közvélemény, hiszen a közüzemi szolgáltatók, bankok vagy telekommunikációs előfizetések ki nem fizetése sokak számára megélhetési kérdés - és mint ilyen, sokan gondolják úgy, hogy rugalmasabbnak kell lenni kezelésükkor.

Ez a kérdés messzire vezet, hiszen - amennyiben a ki nem fizetett számlák veszélyeztetik a cégek működését - a szolgáltatók akár csődbe is mehetnek. Ilyenkor tömegesen szűnhetnek meg munkahelyek, és a lánctartozás jelentősen hathat a többi gazdasági szereplőre.

Egy nemrégiben elvégzett felmérés szerint, a megkérdezett cégek 72 százaléka látja úgy, hogy a késve fizetés komolyan akadályozza vállalkozása fejlődését - emeli ki Felfalusi Péter, a MAKISZ elnöke.

A MAKISZ már 23 éve fogja össze a hazai gazdaságban tevékenykedő faktoring- és követeléskezelési tevékenységet végző, illetve üzleti információkat szolgáltató cégeket. Szerepet vállalt a svájci frank-alapú hitelek kapcsán kialakult helyzet rendezésében, illetve szakmai és etikai hátterével keresi a megoldásokat a kialakult problémák feloldására - írta a MAKISZ.

A MAKISZ múlt héten tartott tisztújító közgyűlésén Felfalusi Péter (Intrum Justitia Zrt.) elnöki mandátumát megújították, így a szervezet egyértelműen letette voksát amellett, hogy továbbra is elkötelezett a fenti értékek képviseletében. A szövetséget a következő három évben az elnök mellett a Nagy Imre (Defactoring Zrt.), Bódizs Kornél (InHold Zrt.), Faragó Pál (Unio-Control Kft.), Csorbai Hajnalka (Opten Kft.), Kalocsai Attila (MKK Zrt.) és Szász János (OTP Faktoring Zrt.) elnökségi tagokból álló elnökség vezeti. A MAKISZ Etikai Bizottságának elnöki tisztét dr. Pongrác László (Sigma Zrt.), a titkári posztot Nemes Ákos tölti be.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK