A Suzuki visszavágott a Fordnak a magyar piacon

Bár augusztusban ismét több Suzuki kelt el Magyarországon, mint Ford, az év első nyolc hónapját tekintve utóbbi márka tartja nemrégiben megszerzett piaci elsőségét a zuhanó piacon.
NAPI, 2009. szeptember 1. kedd, 16:20

Az év utolsó hónapjában gyorsult a magyarországi újautó-eladások zuhanása: az augusztusi, mintegy két és fél ezres darabszám közel 80 százalékkal múlja alul az egy évvel korábbi bő 11 ezret, míg a nyolchavi közel 46 ezer kocsi 57 százalékos mínuszt takar - derül ki a Jato Dynamics és a Datahouse adataiból. (A két elemzőcég által közölt számok között nincs lényegi eltérés, nem úgy, mint az európai iparági szövetség, az ACEA becslése és az MGE adatai között.)A vevők szemmel láthatóan nem fogadták meg a Suzuki reklámkampányának felhívását, miszerint "Válság ellen fogyasszon hazait!", a főként Esztergomból származó autók eladott darabszámának visszaesése átlag feletti volt augusztusban. Hasonló, 83 százalék körüli zuhanást könyvelhetett el a tömegmárkák között a Skoda és a Peugeot is.

A prémium szegmensben felemás volt a helyzet, hiszen míg a BMW és a Mercedes 85 százaléknál nagyobb esést produkált, addig az Audi megúszta közel 63, Volvo 52, a Saab pedig 41 százalékos mínusszal. Igaz, az Alfa Romeókból eladott 4 darab kevesebb mint egytizede az egy évvel korábbinak.Bár az elmúlt hónapban ismét több Suzuki kelt el Magyarországon, mint Ford, január-augusztusban utóbbi márka fenntartotta a nemrégiben megszerzett piaci elsőségét. Ebben elsősorban a Focus modellek népszerűsége segített, a nyolc hónap alatt eladott 2,6 ezer darab közel hatszázzal több, mint amennyi kategóriatárs Suzuki SX4-esből gazdára talált. (A Focus-sikerben nagy szerepe volt az eredményes rendőrségi autóbeszerzési tendernek, ami több száz darabbal segített az adatok feljebb tornászásában.)

Egy mérettel lejjebb a Swiftnek már bőven sikerült megvernie az új Ford Fiestát. A modellek 20-as listájába bekerült a Nissan crossovere, a Qashqai, amelynek eladott darabszáma gyakorlatilag megegyezik a Renault Thaliák, a Chevrolet Aveók, illetve a Skoda Fabiák hatszáz körüli értékével.

HOZZÁSZÓLÁSOK