"A szabadságunkból vettek el napokat" - megszólaltak az egykori CBA-dolgozók

Félnek a dolgozók, az ezidáig CBA-regionális központnak számító Palócz Nagykernél. Nem csak azért, mert szeptemberben még nem kaptak fizetést, hanem mert munkájukat mindvégig a kiszolgáltatottság érzésével végezték - értesült a Magyar Nemzet.
Napi.hu, 2016. szeptember 16. péntek, 10:26
Fotó: Napi.hu

Az egyik alkalmazott, nevét nem vállalva azt mondta a lapnak: ha a leltározásoknál valamiért a legkisebb hiány mutatkozott - ami egy üzlet életében mindennapos -, a dolgozókat büntették. Szabadságukból vett el napokat a vezetőség, ami nem egyeztethető össze a munka törvénykönyvével. A helyzetük kiszolgáltatott nem fizették ki az augusztusi bérüket és erre még ígéretet sem kaptak. A Palóc Nagykerhez tartozó, javarészt Nógrád megyei üzletekben hetek óta üresek a polcok, a cég nem tudja fizetni a beszállítókat, az 1300 dolgozó pedig teljes bizonytalanságban él.

A szakszervezet jelenleg a vezetőséggel tárgyal, kérdés, mire mennek. Az érdekvédelmi szervezetbe ugyanis mindössze nyolcan mertek belépni, de közülük is  legtöbben igyekeztek névtelenek maradni. Arról is beszélt egy eladó, hogy a vezetőségnek több beépített embere is lehetett a boltosok között, akiknek az volt a feladata, beszéljék le a többieket a szakszervezeti tagságról.

Az Opten céginformációs adatai alapján, a társaságnak 2013 októberében még 1685 alkalmazottja volt, ám 2014-től a Palócker a csökkenő üzemi eredményeket elbocsátásokkal próbálta kompenzálni. A veszteséges időszak talán éppen a trafiktörvény hatására kezdődött. Ekkor már már alig 21 milliárd forintos bevétel mellett 176 milliós veszteséget produkáltak, 2015-ben pedig 18 milliárdos bevétel mellett 1,9 milliárdos veszteséget mutattak fel.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tegnap megírta, kész munkahelymegőrző támogatást is nyújtani a vállalkozásnak. A CBA két napja közölte, kizárja soraiból a Palóckert, nem használhatja a nevüket a cég - emlékeztet a lap.

Korábban a Coop sem tolerálta őket

Nem tartotta be a Palóc Nagykereskedelmi Kft. a CBA üzletlánc tagvállalkozásai számára előírt franchise-szabályokat, és a központtal kötött szerződéses kötelezettségeket. Ezért a franchise-szerződés felmondását kezdeményeztük a társasággal szemben - jelentette ki a Magyar Időknek a CBA üzletlánc elnöke. Lázár Vilmos.

A társaság nehéz helyzete a saját maga által kialakított üzletpolitika mentén következett be, a tagok tényleges működését ugyanis a franchise-gazda CBA Kereskedelmi Kft. - más hálózatokhoz hasonlóan - nem határozza meg.

Lázár tagadta, hogy a Palóc Kft. mostani helyzete a korábbi kormányzati lépéseknek, mint például a vasárnapi boltzár vagy a veszteséges működést tiltó szabály bevezetésének tudható be.

A lap felhívja a figyelmet, hogy 2012-ben - ugyancsak a franchise-szabályok megszegése miatt - a CBA-hoz való csatlakozása előtt a Coop üzletlánc is kizárta hálózatából a céget.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.09.16 10:48

nem mondanak igazat, nem és nem!

magyar munkáltató a legjobb a magyar munkavállalóhoz.

a legjobb munkakörülményeket teremti meg számára, a legtöbb kedvezményt adja és soha,de soha nem követ el vele szemben semmiéle jogtalanságot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html