A szénfillértől függ az erőmű sorsa

A korábbi 9,7 milliárd forintról félmilliárdra szállították le a Vértesi Erőmű Zrt. (Vért) hétfői rendkívüli közgyűlésén a társaság alaptőkéjét, miután a cég vesztesége miatt a saját tőke az alaptőke kétharmada alá csökkent.
Vajna Erzsébet, 2009. július 29. szerda, 10:14
Fotó:

Döntöttek az igazgatóság és a felügyelőbizottság díjazásának csökkentéséről, utóbbinak a létszámát pedig hat főre mérsékelték. A Vért jövő évi üzleti tervében 400-600 millió forintos üzleti veszteséget terjeszt a kormány elé - közölte Szabó Pál elnök-vezérigazgató. A veszteségek csökkentése érdekében korábban már megváltak 240 szerződéses erdélyi bányásztól, az idén pedig 450 saját dolgozót bocsátanak el.

Szabó szerint az erőmű megmaradásának feltétele, hogy 2011-ben rendelkezésére álljon az áramárba épített támogatás, a szénfillér, amelyhez még lobbizni kell Brüsszelben. Az EU több tagállamának érintettsége miatt jó esély van e támogatás megmaradására, amelyből a Vértnek évente 7,5 milliárd forint jut a márkushegyi bánya fenntartására.

A Vért évek óta jelentős veszteséggel dolgozik, az idén a működéshez havonta kétmilliárd forint állami támogatásra van szükség. Szabó szerint a Kapolyi László cégéhez köthető meghiúsult áramvásárlási szerződések miatt az idén 8,2 milliárd forint számviteli tartalékot kellett képezni. Kapolyi cége, a System Consulting februárban még azt állította, hogy az igazolt kár mértékéig teljesítik kötelezettségeiket a Vért felé, ám ez nem történt meg. Az erőmű felszámolási eljárást kezdeményezett a System Consulting ellen. A helyzetért a helyi menedzsment több tagja is felelős, ezért különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen, illetve hanyag kezelés gyanúja miatt folytat vizsgálatot a Nemzeti Nyomozó Iroda.

A szakemberek három variációt vizsgálnak a társaság sorsát illetően. A GKI Gazdaságkutató Zrt. azt javasolja, hogy az erőmű szénbányáját 2010-ben állítsák le, és a két-három évre elegendő felhalmozott szénkészlettel, valamint biomasszával üzemeljen a jelenlegi négyből két erőművi blokk 2020-ig. Ebben az esetben viszont Oroszlány ellátására egy fűtőművet kell építeni.

HOZZÁSZÓLÁSOK