Tisztelt Demján Sándor! Ismételten és határozottan kérjük, hagyja abba a takarékszövetkezetek érdekeit sértő és a takarékszövetkezeti szektor újjáépítését akadályozó tevékenységét - írta nyílt levelében (a dokumentum egészében innen letölthető) a szövetkezeti hitelintézeti integráció 80 tagja, válaszul az OTSZ-elnök keddi nyílt levelére.

A levelet aláíró 80 takarékszövetkezetnek összesen 8 ezer dolgozója van, 35 ezer családtaggal, 120 ezer takarékrészjegy-tulajdonossal, együttesen mintegy 1,3 millió ügyféllel.

A dokumentum főbb pontjai:

  • Mély megdöbbenéssel és felháborodással olvasták a Demján sorait, amelyben számos, nyilvánvalóan alaptalan, minden szakmaiságot nélkülöző, a valóságtól elrugaszkodott állítást, hazugságot fogalmazott meg a takarékszövetkezetek eredményeivel és a teljes takarékszövetkezeti szektor teljesítményével kapcsolatban. Elfogadhatatlannak tartják, hogy mindezt egy olyan szervezet, az OTSZ nevében tette, amely az elmúlt három évben nem végzett semmilyen érdemi tevékenységet és jól láthatóan nem a takarékszövetkezetek érdekeit képviselte, hanem - eredetei céljaival ellentétben - a szektor fejlődésének gátja volt.
  • A takarékszövetkezetek, mint a szektor valódi képviselői határozottan visszautasítják alaptalan vádaskodásait, rágalomhadjáratát. Az OTSZ vezetése már régóta nem képviseli a takarékszövetkezeti szektor érdekeit, véleményét. Mindezt hűen tükrözi, hogy az OTSZ legutóbbi, 2016. május 31-i közgyűlésén 87 takarékszövetkezet helyett mindössze 6 takarékszövetkezet képviseltette magát.
  • Az eddig elvégzett munkának, az elmúlt évek fejlesztéseinek - az új Integráció megalkotása, a garanciaközösség kiépítése, egységes szabályzatok és folyamatok bevezetése, új termékek és szolgáltatások elindítása - és az integráció bővítésének eredményeként a szövetkezeti hitelintézeti szektor 2014-ről 2015-re 2400 milliárd forintra növelte mérlegfőösszegét, míg szavatoló tőkéje 264 milliárd forintról 326 milliárd forintra nőtt - ezzel az Integráció a hazai bankpiac egyik legnagyobb és legbiztonságosabb szereplőjévé vált.
  • A szektorban hosszú évtizedek óta elmaradt, és most elindított fejlesztések eredményei mára láthatóvá és kézzelfoghatóvá váltak: tavaly a takarékszövetkezetek mind a lakossági, mind a vállalkozói szegmens hitelezésében növelni tudták piaci részesedésüket, ügyfeleik több mint 80 milliárd forint értékben helyeztek el új megtakarítást a szektorban. Tavaly több százezer új lakossági és vállalkozói ügyfél választotta pénzügyi partneréül a takarékokat - 2014-ről 2015-re 1,03 millióról 1,3 millióra nőtt az integráció ügyfeleinek száma -, amely szintén azt jelzi, hogy jelentősen nőtt az ügyfelek takarékszövetkezetekbe vetett bizalma.
  • A szövetkezeti hitelintézetek célja, hogy a 2013. évi. CXXXV. törvény és a kormány döntéseiben meghatározott stratégiai célkitűzéseket végrehajtva újjáépítse a takarékszövetkezeti szektort, és a vidék bankjaként egy olyan pénzügyi csoportot hozzon létre, amely aktívan szolgálja ki a nyolcmillió vidéki és kétmillió fővárosi lakos és a vállalkozók igényeit, támogatva ezzel a hazai gazdaság megerősítését. Nem véletlen, hogy a szövetkezeti hitelintézeteket is magába foglaló konzorcium nyerte az első - uniós támogatások közvetítésére hivatott - MFB Pontok megnyitására vonatkozó pályázatot.
  • Ha valaki megpróbálja félretájékoztatni Orbán Viktor miniszterelnököt a Takarékbank Zrt. és a takarékszövetkezeti szektor ügyében az éppen Ön, a nyílt levelében megfogalmazott alaptalan vádaskodásokkal és hazugságokkal!

A levelükben a takarékok, a takarékszövetkezeti szektor valódi, választott képviselőiként követelik, hogy Demján fejezze be a takarékszövetkezetek lejáratását, tartózkodjon a takarékszövetkezeteknek kárt okozó nyilatkozatoktól, és attól, hogy látszólag a szövetkezeti hitelintézetek nevében, de valójában versenytársak érdekeit képviselve rossz hírüket keltse a takarékszövetkezeti tagság és az ügyfelek körében.

A mostani fellépés előzménye, hogy Demján kedden a miniszterelnöknek nyílt levelet írt, amelyben Orbán segítségét kérte: vizsgálja meg, hogy a takarékszövetkezeti integráció által kitűzött célok hogyan érvényesültek. Szerinte ebben a témában a miniszterelnököt félretájékoztatják. Az üzletember azt állítottaa, hogy az FHB tőkeemelésénél bizonyos szövetkezeteket kényszerítettek, hogy "a névérték hétszeresén vegyenek új részvényeket".

Néhány órával később a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és központi bankja, a Takarékbank Zrt. Demján Sándor újra hazudik című közleményében reagált a nyílt levélben megfogalmazottakra. Eszerint a "Takarékbank határozottan visszautasítja Demján alaptalan vádaskodásait, rágalomhadjáratát.