A takarékok is visszaszóltak Demjánnak

A szövetkezeti hitelintézeti integráció tagjainak több mint 90 százaléka (87 tagja közül 80) nyílt levelet írt, válaszul Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke keddi nyílt levelére.
Napi.hu, 2016. június 1. szerda, 18:33
Fotó: Napi.hu

Tisztelt Demján Sándor! Ismételten és határozottan kérjük, hagyja abba a takarékszövetkezetek érdekeit sértő és a takarékszövetkezeti szektor újjáépítését akadályozó tevékenységét - írta nyílt levelében (a dokumentum egészében innen letölthető) a szövetkezeti hitelintézeti integráció 80 tagja, válaszul az OTSZ-elnök keddi nyílt levelére.

A levelet aláíró 80 takarékszövetkezetnek összesen 8 ezer dolgozója van, 35 ezer családtaggal, 120 ezer takarékrészjegy-tulajdonossal, együttesen mintegy 1,3 millió ügyféllel.

A dokumentum főbb pontjai:

  • Mély megdöbbenéssel és felháborodással olvasták a Demján sorait, amelyben számos, nyilvánvalóan alaptalan, minden szakmaiságot nélkülöző, a valóságtól elrugaszkodott állítást, hazugságot fogalmazott meg a takarékszövetkezetek eredményeivel és a teljes takarékszövetkezeti szektor teljesítményével kapcsolatban. Elfogadhatatlannak tartják, hogy mindezt egy olyan szervezet, az OTSZ nevében tette, amely az elmúlt három évben nem végzett semmilyen érdemi tevékenységet és jól láthatóan nem a takarékszövetkezetek érdekeit képviselte, hanem - eredetei céljaival ellentétben - a szektor fejlődésének gátja volt.
  • A takarékszövetkezetek, mint a szektor valódi képviselői határozottan visszautasítják alaptalan vádaskodásait, rágalomhadjáratát. Az OTSZ vezetése már régóta nem képviseli a takarékszövetkezeti szektor érdekeit, véleményét. Mindezt hűen tükrözi, hogy az OTSZ legutóbbi, 2016. május 31-i közgyűlésén 87 takarékszövetkezet helyett mindössze 6 takarékszövetkezet képviseltette magát.
  • Az eddig elvégzett munkának, az elmúlt évek fejlesztéseinek - az új Integráció megalkotása, a garanciaközösség kiépítése, egységes szabályzatok és folyamatok bevezetése, új termékek és szolgáltatások elindítása - és az integráció bővítésének eredményeként a szövetkezeti hitelintézeti szektor 2014-ről 2015-re 2400 milliárd forintra növelte mérlegfőösszegét, míg szavatoló tőkéje 264 milliárd forintról 326 milliárd forintra nőtt - ezzel az Integráció a hazai bankpiac egyik legnagyobb és legbiztonságosabb szereplőjévé vált.
  • A szektorban hosszú évtizedek óta elmaradt, és most elindított fejlesztések eredményei mára láthatóvá és kézzelfoghatóvá váltak: tavaly a takarékszövetkezetek mind a lakossági, mind a vállalkozói szegmens hitelezésében növelni tudták piaci részesedésüket, ügyfeleik több mint 80 milliárd forint értékben helyeztek el új megtakarítást a szektorban. Tavaly több százezer új lakossági és vállalkozói ügyfél választotta pénzügyi partneréül a takarékokat - 2014-ről 2015-re 1,03 millióról 1,3 millióra nőtt az integráció ügyfeleinek száma -, amely szintén azt jelzi, hogy jelentősen nőtt az ügyfelek takarékszövetkezetekbe vetett bizalma.
  • A szövetkezeti hitelintézetek célja, hogy a 2013. évi. CXXXV. törvény és a kormány döntéseiben meghatározott stratégiai célkitűzéseket végrehajtva újjáépítse a takarékszövetkezeti szektort, és a vidék bankjaként egy olyan pénzügyi csoportot hozzon létre, amely aktívan szolgálja ki a nyolcmillió vidéki és kétmillió fővárosi lakos és a vállalkozók igényeit, támogatva ezzel a hazai gazdaság megerősítését. Nem véletlen, hogy a szövetkezeti hitelintézeteket is magába foglaló konzorcium nyerte az első - uniós támogatások közvetítésére hivatott - MFB Pontok megnyitására vonatkozó pályázatot.
  • Ha valaki megpróbálja félretájékoztatni Orbán Viktor miniszterelnököt a Takarékbank Zrt. és a takarékszövetkezeti szektor ügyében az éppen Ön, a nyílt levelében megfogalmazott alaptalan vádaskodásokkal és hazugságokkal!

A levelükben a takarékok, a takarékszövetkezeti szektor valódi, választott képviselőiként követelik, hogy Demján fejezze be a takarékszövetkezetek lejáratását, tartózkodjon a takarékszövetkezeteknek kárt okozó nyilatkozatoktól, és attól, hogy látszólag a szövetkezeti hitelintézetek nevében, de valójában versenytársak érdekeit képviselve rossz hírüket keltse a takarékszövetkezeti tagság és az ügyfelek körében.

A mostani fellépés előzménye, hogy Demján kedden a miniszterelnöknek nyílt levelet írt, amelyben Orbán segítségét kérte: vizsgálja meg, hogy a takarékszövetkezeti integráció által kitűzött célok hogyan érvényesültek. Szerinte ebben a témában a miniszterelnököt félretájékoztatják. Az üzletember azt állítottaa, hogy az FHB tőkeemelésénél bizonyos szövetkezeteket kényszerítettek, hogy "a névérték hétszeresén vegyenek új részvényeket".

Néhány órával később a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és központi bankja, a Takarékbank Zrt. Demján Sándor újra hazudik című közleményében reagált a nyílt levélben megfogalmazottakra. Eszerint a "Takarékbank határozottan visszautasítja Demján alaptalan vádaskodásait, rágalomhadjáratát.

HOZZÁSZÓLÁSOK