A tavalyi 600 után idén tízezer lakást venne az eszközkezelő

Az elmúlt évi 600 után idén 10 ezer lakás megvásárlását tervezi a Nemzeti Eszközkezelő. Tavasszal vélhetően törvénymódosítás születik arról, hogy a korábbi hitelesek a jelenlegi 2 év helyett 5 évig vásárolhassák vissza kötött feltételekkel.
Nagy László Nándor, 2013. január 11. péntek, 11:23
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt év végéig összesen 1970 ingatlant ajánlottak fel a bankok a Nemzeti Eszközkezelő részére, ezekből 600 lakást tudott december végéig megvásárolni a szervezet - mondta el Csillag Tamás, a NET vezérigazgatója. A bennlévő állomány feldolgozását februárra szeretné lezárni az Eszközkezelő, ekkortól várható, hogy az év eleji módosulások - az igénybe vevők körének kiterjesztése - érdemi felajánlás-bővítést hoz majd.

Csillag Tamás szerint tavasszal a Parlament új szabály-módosításokról dönthet. Ezek közül kiemelhető, hogy a NET-hez került ingatlanokat a jelenlegi törvényben megszabott 2 éves időtartam helyett a más jogszabályok által maximálisan biztosított 5 éves időtartamra tolják ki.

A határidő kitolásával párhuzamosan ugyanakkor mérlegelésre javasolja a kormánynak a NET a visszavásárlási érték egyértelműsítését. A jelenlegi két érték közül az ügyfél számára méltányosabb számítást - a NET által fizetett vételárnak az MNB alapkamattal növelt értékén történő vásárlást - tartanák meg, ám szeretnék, ha az Eszközkezelő által a lakásfenntartásra költött beruházási összegeket is kifizessék a lakók. A futamidő kitolásával párhuzamosan megfontolandó, hogy a NET-nek joga legyen a rossz állapotú, indokolatlanul magas költségek mellett fenntartható lakások helyett új, az ügyfél lakhatási céljainak megfelelő ingatlant felajánlani.

A futamidő hosszabbítás ugyanakkor háttérbe szoríthatja azt az elképzelést, hogy az önkormányzatok átvegyék a NET-től a lakásokat - Csillag szerint amúgy sem éreznek komoly érdekélődést ez iránt. A NET egyelőre nem akar saját ingatlankezelőt létrehozni, ezért a MÁV Ingatlankezelővel szerződtek le az átvett ingatlanok kezeléséről.

Átlag 3,2 milliót érnek a lakások

Ugyancsak el lehet gondolkodni a jogosulti kör bővítéséről is - a gyerekszám-előírás eltörléséről -, ám Csillag Tamás szerint a jogosulti kör a jelenlegi feltételek mellett is jóval nagyobb. Nem a bankok ellenállásán múlik a dolog: tavaly olyan ingatlant nem árvereztek el a pénzintézetek, amelynek lakója megfelelt volna a NET feltételeinek és a társaság tapasztalatai szerint valamennyi felajánlást továbbítanak a bankok az Eszközkezelő felé.

A gondot az ügyfelek rossz tájékoztatása, kevés ismerete, bizalmatlansága és - komoly mértékben - a meglehetősen bonyolult konstrukció megértésének képessége okozza. Jól látszik, hogy azok a bankok tudnak komolyabb nagyságrendben ingatlant felajánlani, akik személyesen igyekeznek elérni az ügyfelet - a levélben kiküldött papírokat a hiteladós manapság már el sem olvassa, hiszen azt a sokadik fizetési felszólításnak gondolja. A NET ezért a bankok mellett a családsegítő szolgálatok bevonásában is gondolkodik. Csillag Tamás szerint jó megoldás volna, ha az önkormányzatok is tájékoztatást tudnának nyújtani azon ügyfeleknek, akik az ismereteik szerint megfelelnének a NET feltételeinek.

Az eddig átvett lakások átlagos bekerülési értéke 3,2 millió forint. A statisztikák egyértelműen jelzik, hogy minden NET-es lakásvásárlásra fordított forint több, mint 2 forint banki tartozást tüntet el a rendszerből - a bankok a követelések 55 százalékáról mondanak le átlagosan a NET-nek történő felajánlással.

Fővárosban gond a magas ár

A felajánlott ingatlanok 80 százaléka önálló ház, 20 százalékuk társasházi lakás. Az ingatlanok 46 százalékát kistelepülésekről ajánlották fel a tulajdonosok, vidéki városban a felajánlott ingatlanok 37 százaléka  megyei jogú városból 13 százalék érkezett, s csak 4 százalék a budapesti ingatlan. A fővárosban láthatóan a 15 milliós értékhatár akadály, bár az is közrejátszhat, hogy itt legalább mozog valamennyire az ingatlanpiac, ezért a tulajdonosok a piaci értékesítést választják inkább. Az ingatlanok egy része gondozott, rendben van - vélhetően ezek lesznek azok, amelyeket a tulajdonosok a későbbiekben visszavásárolnak. A lakások nagy része átlagos állapotú, ám igen sok az olyan ingatlan, amelyre a tulajdonos évek óta nem költ, hiszen folyamatosan abban a veszélyben él, hogy a bank bármikor elviheti azt a feje felől.

A NET ugyan a banki tartozást leveszi az ingatlanról, ám a közüzemi tartozások a későbbiekben is fennállnak - így viszont csak részben megoldás a családok fizetési gondjaira. A NET felé a lakbérfizetés azon kevés ingatlan esetében, ahol már él, rendben van, ám Csillag Tamás szerint komolyan készülnek arra, hogy rendkívül gyorsan lépjenek. A jogszabály ugyan most már a korábbi 3 hónapnyi tartozás helyett 6 hónapnyi tartozás után teszi felmondhatóvá a szerződést, ám ennyi idő kell Csillag Tamás szerint arra, hogy az ügyfeleket "megtanítsák" arra, hogy itt már nincs más út, mint fizetni. Gondolkodnunk kell a nem fizetők kilakoltatása utáni elhelyezéséről is - noha ez alapvetően nem feladata az Eszközkezelőnek - mondta Csillag Tamás.

Az idei évben az Eszközkezelő 13500 felajánlással számol, amelyből 9500 kontraktust le is akarnak majd zárni. Ennek fedezete az idei költségvetésben szereplő 33 milliárdból finanszírozható.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.01.11 13:41

Ez is egy segítség...,remélem az 1 millió devizahiteles nem szavaz a Mátrix itteni képviselőire.../lmp.mszp.milla ,dk,stbstb/...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html