Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt időszakban évente rendre 130−150 milliárd forintot ruháztak be a magyar távközlési szolgáltatók, ami az infokommunikációs technológiai (ikt) szektor beruházásainak jellemzően több mint a felét tette ki, a nemzetgazdaság összes beruházásait tekintve pedig négy százalék körüli súlyt képvisel − ismertette az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) megbízásából a Corvinus Egyetem által készített tanulmány megállapításait Kövesi Gabriella, akit a közelmúltban választottak meg az IVSZ távközlési tagozata elnökének.

Összehasonlításképpen: a távközlési iparág szereplői csak az elmúlt négy évben annyit ruháztak be, mint a közelmúltban bejelentett magyarországi autóipari beruházások összértéke. Az ágazat dinamikus fejlődését igazolja, hogy 2010-ben a magyar háztartások 95 százaléka fizetett elő valamilyen távközlési szolgáltatásra. Az erős technológiai versenynek köszönhetően hazánkban a mobil-előfizetések száma mára elérte a 12 milliót, a vezetékes internet-hozzáférések száma a 2 milliót, mobilinternetre pedig közel 1,5 millióan fizetnek elő. A tanulmány a szolgáltatások színvonalára vonatkozóan is tartalmaz adatokat, ezek alapján Magyarországon az EU-országok közt kiemelkedő az ügyfélelégedettség.

A beruházások vizsgálatakor fontos figyelembe venni, hogy a távközlési beruházások szerkezete alapvetően eltér az ikt-feldolgozóiparétól. Míg az utóbbi esetben a beruházások kétharmada importvezérelt, addig a távközlési beruházások alapvetően belföldi vonatkozásúak: 60 százalék fölötti arányban építenek a hazai iparra, így gazdaságélénkítő hatásuk is jelentősebb. "Iparágunk beruházásainak az árbevételhez mért aránya kiemelkedően magas nemcsak az ikt-szektorhoz, de a nemzetgazdaság átlagos mutatójához képest is. A távközlés esetében ugyanis a beruházások aránya az árbevételhez viszonyítva 10-12 százalékos, ami a nemzetgazdasági átlagos értéknek a duplája.

A magyar távközlési szolgáltatók tehát bevételeik igen jelentős részét olyan beruházásokra fordítják évről évre, amelyek új technológiák meghonosítását, szolgáltatásuk színvonalának fejlesztését, hálózatuk modernizálását szolgálják. Beruházásaik meghatározó hányada belföldi forrásokon alapszik, ami így más hazai ágazatok számára teremt keresletet" − emelte ki Kövesi Gabriella.

Kövesi Gabriella szakmai életrajza

Kövesi Gabriella jogi diplomáját a Pécsi Tudományegyetemen Állam-és Jogtudományi Karán szerezte. Szakmai pályafutását a Magyar Telekom elődjénél kezdte, ahol 1995-től számos vezetői pozíciót töltött be a cégcsoport jogi, marketing és szabályozási területein.
Jelenleg a vállalat szabályozási igazgatója. Részt vett a hazai távközlés teljes liberalizációs szabályozásának kialakításában, feladatai közé tartozott a Magyar Telekom előfizetői adatvédelmének kidolgozása. Fogyasztóvédelmi, erőfölényes és összefonódási ügyekben
szerzett versenyjogi gyakorlatot.