A terror miatt is fizetnek a biztosítók

A biztosítók az elmúlt években rákényszerültek, hogy térítést fizessenek az utasoknak a terrorcselekmények következtében keletkezett kár után is - írta a Világgazdaság.
Domokos László, 2017. augusztus 22. kedd, 07:40
Fotó: MTI/AP

A biztosítók az elmúlt években - korábbi álláspontjukat átértékelve - rákényszerültek, hogy az automatikus kizárás helyett térítést fizessenek az utasoknak a terrorcselekmények következtében keletkezett kár után is - írta a napilap. Miután a terrorizmus a viszontbiztosítóknál továbbra is ki van zárva, a biztosítók saját kockázatot futnak. Ennek köszönhetően meglehetősen eltérően állnak hozzá a terrorcselekmény biztosításához.

Néhányan a szerződési feltételeik szerint alapesetben továbbra sem vállalják az ellátást, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a gond felmerülésekor, egyedi elbírálás alapján megszervezik az ellátást és fedezik a költségeket. A Mapfre például jelzi, hogy egyedi elbírálás alapján történik a kockázatvállalás.

A biztosítók zöme ugyanakkor vállalja a szerződési feltételeiben a fedezetet - azaz a kártérítés automatikusan jár -, ám limitálja a kártérítés összegét. Ennek feltételei jelentősen eltérhetnek, a sürgősségi orvosi költségeket 1-10 millió forintos összegig vállalják a biztosítók, s a sérült vagy az elhunyt hazaszállítási költségeinél is a normál utasbiztosítási fedezetnél alacsonyabb a térítési limit.

További részletek a Világgazdaságban.

Kép forrása: MTI/AP/Giannis Papanikos

HOZZÁSZÓLÁSOK