A Tescóhoz vonulnak a haragos tejtermelők

Demonstrációt tartanak április 28-án a budaörsi Tescónál a tejtermelők. A tiltakozással azt akarják elérni, hogy a kiskereskedők csökkentsék az árletörő hatású tej- és tejtermék importot - értesült az Agrárszektor.hu.
Napi.hu, 2016. április 26. kedd, 14:27
Fotó: Napi.hu

A tiltakozás oka, hogy a hazai tejfelvásárlási árak folyamatosan csökkennek. A termelők szerint a kilónkénti átlagár 69 forintra esett, miközben az önköltség eléri a 100 forintot is. Így az átvételi árak támogatásokkal együtt sem fedezik a termelési kiadásokat - olvasható a portálon.

A mai felvásárlási árakkal Magyarország a 26. helyen áll az uniós tagországok között. Az alacsony árakban közrejátszik az is, hogy az üzletláncok nyomott árakon importálnak és értékesítenek külföldi tejtermékeket. A termelők szerint ilyen a Tesco is, amely az UHT-tejek legnagyobb forgalmazója. Bár a hipermarket azt ígérte, módosít értékesítési magatartásán, gyökeres változás nem történt - állítják az állattartók.

Az április 28-i demonstráció rövid időn belül a harmadik termelői tiltakozás lesz a veszteséget okozó hazai tejpiaci árviszonyok miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

luki44, 2016.04.28 16:25

@foldnyuzo: "Lehetett tőle tbc-ét kapni, vetélést okozó brucellózist és még néhány nyavalyát, akkor is ha nem itták"

Te magad atad a vlaszt :) TBC lapangasi meg kialakulasi ideje elege nagy es szerintem a regi paraszt nem a tejet okolta, raadasul nem csak a tejbol lehet elkapni.
Regen a paraszt ivot tejet de elsosorban tartosabb termekeket alitot elo belole sajt,vaj,turo,...

"Személy szerint azért nem veszek termelői tejet mert nincsen homogenizálva és túl zsíros, egy-két óra múlva felül a zsír a tej tetejére, az edény szélére és nem találom vonzónak. Anyósomat meg a betegségtől tartva beszéltem le róla"

Tudod az a zsirosabb resz ami kiul nehany ora mulva az a tejszin (cukoral tejszinhaba verheto vagy fozeskor hasznalhato), savanyodasa eseten tejfol, kikopulese eseten vajat kapsz belole.
Ami meg a higeniat illeti Romaniaba pont mostanabba volt eset amikor a tejgyarba dolgozo "szakemberek" fertoztek meg a tejtermeket ami kisgyerekek halalat is okoztak lehetet kapni mas orszagokban is ahol szinten megjelent a betegseg. Szoval jobb ha egyatalan nem fogysztasz tejtermeket.

Ami meg a korszeru fejohazakat illeti ott megfejnek mindent es ugyanugy egyhejre megy mint egy istaloba fejt tehen eseten csak akor a gazda pontosan tudja hogy baj van mert a tehen nem engedi magat fejni mert faj neki.

@tepsi "Nyilván nem a raktáráruház fogja megvenni a termékeiket mivel az sokáig nem tárolható hűtés nélkül sem, hanem azok akik a házi tej ízét kedvelik"

Nem egeszen igy van! A tejbol tejport keszitenek amit nagyon sokaig el lehet tarolni es "tejet" lehet kesziteni belole megint. igy egyensulyozak ki a tejipari valaltok a teli csokeno termelest es szoritjak le a piaci arakat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.04.28 15:59

@tarTosPista:
Hát ha már a "hülye" kifejezést szóba hoztad, szerinted mi a tök köze van az autóból árusított tejnek ahhoz, ami a cikkben szerepel? Az égegyadta világon semmi, szóval kevered a szezont a fazonnal.

Másrészt az autóból árusított tej literje Budapesten 200Ft/L körül van. Amennyi tejet termelnek a termelők ahogy már tepsinek is leírtam nem lehet eladni "autóból". Adjál el autóból naponta mondjuk csak 1000L tejet, megnézném hogy csinálod. És ez mondjuk egy kisebb 100 tehenes tehenészet lenne. Mennyi van ebből, meg a nagyobbakból?
fogalmad sincs. Magyarországon évente mintegy 1700millió liter tejet állítanak elő, ezt akarod te autóból eladni? isten barma
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.04.28 15:06

@rw2:
Te Haza Hülyéje!
Képtelen vagy értelmezni a leírt mondatokat, de akkor is írod a hülyeséged, ha már többször a fejedre olvasták, nagyon hülye vagy.
A drága tejet arra írtam, te agyalágyult, hogy az autójából árusítja, közvetlen a lakosság felé. Nem azt írtam, hogy drágán veszik át tőle nagyban.
Az autóból árusított tej literje pedig 300 huf fölött van.
Szerintem hagyd már abba az erőlködést, mert szerintem már saját magadban is szégyenkezel, csak nem ismered be.
Olvasd vissza a kommentem amire válaszoltál, és talán rájössz, tényleg mekkora hülye voltál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.04.28 12:42

@tepsi:
Azért azt érdemes tudni, hogy a bolti tej "házi tej"-ből készül, ami gondolom nyers tej akart lenni. Viszont ennyi nyers tejet nem lehet eladni ebben a formában szerintem.

Viszont igen, a gazdasági összefogáson keresztüli érdekérvényesítés hosszútávon segíthet a termelőknek, de nem napi pár száz literes mennyiségekkel a hátuk mögött, hanem legalább pár millió literrel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2016.04.28 12:09

Vadkapitalizmus van! Ez mindenkinek tudomásul kell venni! Azoknak a politikusoknak is akik szájat nyalva irigykedve figyelik hogy most éppen a másik banda húzogatja ki a zsíros falatokat a fazékból (pedig ők szeretnék), meg a tejtermelőknek is tudomásul kell venni hogy kapitalizmus=piac=ÉRDEK és semmi más. Alkalmazkodni kell és össze kell fogni. Nyilván nem a raktáráruház fogja megvenni a termékeiket mivel az sokáig nem tárolható hűtés nélkül sem, hanem azok akik a házi tej ízét kedvelik. A házi tejnek is megvan a piaca. Aki azt szereti az meg is veszi. Lehet belőle tejszínhabot készíteni ha leszedi a vevő róla a jó vastag tejszínt. Továbbá a bolti tejjel ellentétben lehet belőle aludt tejet készíteni. A bolti tej a tartósítási technológiának köszönhetően altatáskor nem savanyodik hanem büdösödik. Tehát össze kell fogni több tejtermelőnek és akár egy kis furgonnal minden nap árulni kell a friss tejet a környező településeken és a piacokon. Attól hogy a Tesco elé mennek még nem fogja tőlük átvenni a tejet, ez csak azt bizonyítja hogy képtelenek alkalmazkodni a piaci környezethez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html