A KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. (KTI) és a TÜV Rheinland magyarországi leányvállalata - a TÜV Rheinland InterCert Kft. - közös üzletfejlesztésbe kezdett, ugyanis a TÜV Rheinland kivásárolta a TÜV Nord - KTI vegyesvállalatból a TÜV Nord üzletrészét - jelentette be Karászi Zoltán, a TÜV Rheinland InterCert Kft. ügyvezető igazgatója. A vételárat üzleti titokra hivatkozva nem hozták nyilvánosságra.

A TÜV Nord már 2011-ben tervezete, hogy elhagyja a régiót, köztük Magyarországot, s felmerült, hogy a KTI maga vásárolja ki üzlettársa részesedését, ám erre a nemzeti vagyonról szóló törvény nem adott lehetőséget. Ezt követően több céggel is tárgyalt a KTI, míg végül a TÜV Nord és a TÜV Reiland megállapodott egymással az üzletről.

A TÜV Nord 54 százalékos részesedéssel rendelkezett a cégben, s a tulajdonosi arány a tranzakció után sem változik - tette hozzá Tombor Sándor, Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, aki azt is várja, hogy az új tulajdonos a korábbinál nagyobb aktivitást fog kifejtetni az együttműködés során. A TÜV Reiland InterCert Kft.regionális központként működik, s ebből is adódóan külföldi megrendelésekhez is juthat a közös vállalat - tette hozzá Finszter Ferenc, a TÜV Rheinland-KTI Kft. ügyvezető igazgatója. Az új társaság a gépjárműipar területén végez különböző minőségbiztosítási feladatokat, s például az autógyártók beszállítói új piaci lehetőséget jelenthetnek a cég számára.

A TÜV Rheinland InterCert Kft. egyébként egy 3,5 milliárd forintos forgalmú cég, s mintegy kétszáz főt foglalkoztat, a TÜV Rheinland-KTI Kft. éves bevétele pedig 200 millió forint, amit a következő öt évben négyszeresére kívánnak emelni, miközben a dolgozók számát gyarapítani fogják - tette hozzá Karász.