A UPC anyacégéé lesz a Filmmúzeum - feltételes engedély a GVH-tól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csak feltételekkel engedélyezte, hogy a Chellomedia CEE Holdco B. V. irányítást szerezzen a Filmmúzeum Zrt. felett - közölte a hatóság.
NAPI Online, 2007. szeptember 18. kedd, 15:33
Fotó:

A feltételek azt jelentik, hogy a vevőnek biztosítania kell, hogy 2011. augusztus 31-ig a Filmmúzeum csatornát a piacon szokásos üzleti és műszaki feltételek szerint megállapított, nem diszkriminatív díj fejében harmadik fél is sugározhassa.

A Filmmúzeum csatornát megszerző vevő a 19 országban jelen lévő Liberty-csoport tagja. Magyarországon több vállalkozása (UPC Kft., Monor Telefon Társaság Rt., Sport1 Műsorszolgáltató Zrt. valamint TV Paprika Zrt.) van, de a csoport külföldi tagvállalkozásai is értékesítenek televíziós csatornákat (Minimax, Romantica, Europe, Reality) itthon.

A GVH azért döntött a feltételek előírása mellett, mert szakértői szerint az összefonódás révén a Liberty-csoport elvileg érdekeltté válhatna abban, hogy más műsorterjesztő vállalkozásoknak ne értékesítse a Filmmúzeum csatornát.
Ha ugyanis a Liberty-csoport nem hajlandó a jelenlegi és a jövőbeli versenytársainak eladni a Filmmúzeum csatornát, akkor könnyen lehetséges, hogy azok a Filmmúzeum nélkül nem tudnak versenyképes és vonzó programcsomagot összeállítani, ami pedig korlátozhatja az érdemi piaci versenyt.

Bár elvileg a Liberty-csoport érdekelt lehetne abban is, hogy a Filmmúzeum piaci helyzetének javítása érdekében más magyar nyelvű filmcsatornákat a jövőben nem terjeszt saját hálózatain, a GVH szerint ez nem jelent valós veszélyt, mert a csoport piaci részesedése a versenytársak (DigiTV, IPTV) közeljövőben várható terjeszkedése miatt csökkenhet, ráadásul az erős verseny miatt a Liberty-csoport előfizetőket veszíthet, ha nem terjeszt egy előfizetői által igényelt csatornát.

HOZZÁSZÓLÁSOK