A finanszírozási volumen - az az összeg, amelyet a faktorcégek a számlakövetelések átvételével meghiteleztek partnereiknek - átlagosan 118,5 milliárd forintra rúgott, itt a növekedés 14 százalékos volt.

Bár a faktoring-forgalmon belül a belföldi faktoring részaránya még mindig 90 százalékos, ám a nemzetközi faktoring-forgalom növekedése 22 százalékos volt.

A növekedés motorja tavaly az új ügyfelek akvirálásából származott.

A piaci teljesítményen belül - csökkenő forgalom mellett, de - még mindig 22 százalékos szeletet hasítanak ki a forgalomból a független faktorcégek - 34 százalékot a bankok, 44 százalékot a banki faktorcégek bonyolítanak.

A finanszírozási nehézségek miatt ugyanakkor 5 - független - társaság függesztette fel tevékenységét.

A banki faktorcégek előretörése jórészt annak köszönhető, hogy a „sima” hitelezésből kiszoruló cégek számára a finanszírozó bank a faktoringot ajánlja.

A fentiek nyomán komolyan koncentrálódik a faktorpiac: az 5 legnagyobb cég 70 százalékos részesedéssel bír a piacon.

A faktoring elsősorban a kkv-k számára nyújt finanszírozási megoldást - tavaly a forgalom 90, az ügyfélszám 95 százaléka került ki a kkv-körből.

Csáki szerint a kkv-k rövidlejáratú finanszírozásának 30 százalékát teszi ki a faktoringszolgáltatás.

A jövőről szólva az elnök annak a véleményének adott hangot, hogy idén további 15 százalékkal növekedhet a faktoringpiac.

A szervezet bízik abban, hogy a kkv-k szektor fejlesztésére irányuló gazdaságpolitika nyomán a szektor fejlődik és így az őket kiszolgáló terület is fejlődhet.

A banki hitelkihelyezés vélhetően még csak lassabb mértékben tud majd növekedni, ez szintén a faktoring előtérbe kerülését vonhatja maga után.

A korábbi, sikeres Lánchíd faktoringprogram eredményei nyomán a szövetség most a Széchenyi Növekedési Faktroingprogram tervével állt elő.

A javaslat szerint az Új Széchenyi Terv forrásaiból kaphatnának kedvezményes forrást a faktorok, amely révén rögzített feltételekkel és kedvező kamatozással lenne mód faktoring-finanszírozás nyújtani a kkv-k számára.