Görgényi Ernő (Fidesz) kiemelte: a vártnál is jobb eredmény cáfolja a kétkedő gazdasági és politikai körök véleményét arról, hogy a Gyulai Húskombinát kivásárlásával egy veszteséges üzemet vesz a város a nyakába, az önkormányzat rossz tulajdonos, nem tudja majd sikeresen és nyereséggel üzemeltetni a húsfeldolgozót. Rendkívül nehéz helyzetből indult a termelés 2013-ban 10 hónap alatt érte el a vártnál jobb eredményt - tette hozzá.

A Gyulahús közel háromszáz embernek ad munkát jelenleg. A polgármester szerint a cégnek hosszútávon van jövője, van igény minőségi termékei iránt. A társaság megőrizte a gyulai márkatermékek és a hungarikummá nyilvánított gyulai kolbász iránti keresletet itthon és külföldön. A 4,1 milliárd forint árbevételből az export bevétele 888 millió forint volt 2013-ban - mondta. Hangsúlyozta, hogy a külpiacok közül továbbra is a meghatározók között van az orosz és az angol, emellett szállítanak szárazárut Csehországba és számos európai országba is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a társaság likviditása stabil, nincsenek szállítói tartozásai, elegendő forrása van arra, hogy az idei évben a 2013-as évihez hasonló, kiegyensúlyozott működést érjen el.

A polgármester elmondta, hogy a tulajdonos önkormányzat a napokban 23 millió forint tőkeemelést hajt végre, a törzstőke 852,7 millió forint lesz. A többletforrást a tulajdonos egy stratégiai vállalatfejlesztési terv kidolgozásához adja, amelyben a feldolgozási technológia modernizációjára, energiatakarékos rendszerek alkalmazására és egy új vágópont építésére készülnek előzetes tervek. A tulajdonos célja: EU forrásokra is pályázva egy modern európai szintű húsüzem kiépítése, a hungarikumok nagyüzemi gyártási körülményeinek kialakítása - mutatott rá a polgármester.

A Gyulahúst a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát know-how-jára alapozott termékek gyártására és értékesítésére hozták létre, tulajdonosa száz százalékban a gyulai önkormányzat. Az önkormányzat tavaly szeptemberben tehermentesen, tulajdoni korlátozások nélkül 850 millió forintért vásárolta meg a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát eszközeit, valamint a gyulai kolbászok és májas termékek márkavédjegyeit a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-től - mondta a polgármester.