A vészhelyzet egyelőre elmarad

Idén a külső piacokra termelő és szolgáltató ágazatok termelése nő a leginkább, ez főleg az ipart, részben a közúti szállítást, a beutazó turizmust jelenti. A belföldi piacon érdekelt, például építőipari és kereskedelmi cégek forgalma viszont egyelőre csökken - állapítja meg a GKI Zrt. legújabb előrejelzése.
NAPI, 2010. július 5. hétfő, 08:35
Fotó:

A hétfői Napi Gazdaság cikke

A kutatók szerint az államcsődöt vizionáló hivatalos kommunikáció nyomán június elején a magyar kormány és a magyar gazdaság iránti bizalmat súlyos csapás érte.

Ezt csak egyértelmű és tartósan fegyelmezett gazdaságpolitikával lehet visszaszerezni. Mivel a hiány alakításában mára gyakorlatilag megszűnt a mozgástér, 2010-re a parlament által elfogadotthoz közeli, négy százalék körüli áht-hiány várható. A miniszterelnöki 29 pont szükséges, több elemében helyes irányú, de részleteiben sok ponton kérdéses reagálás a létrejött helyzetre. A fő üzenet a piacok számára az, hogy a kormány nem tesz megalapozatlan hiánynövelő és élénkítő lépéseket, míg belföldi felhasználásra azt üzeni, hogy a kabinet cselekszik.

A GKI szerint irreálisnak vagy súlyos károkkal járónak látszik a pénzintézetektől évente és különösen idén négy hónap alatt 200 milliárd forintot - éves nyereségük mintegy felét - beszedni. Ennek súlyos következményei lehetnek az amúgy is kemény finanszírozási feltételekre. Kérdéses az állami kiadások felülvizsgálata révén megtakarítani kívánt 120 milliárd, illetve az állami cégek bértömegénél megtakarítandó 50 milliárd forint realitása is. Mivel az idei áht-hiányt az előző hónapokban túlbecsülte az új kabinet, nem feltétlenül okoz gondot, hogy a nem meghirdetett, de valójában tervezett restrikció egy része nem valósul meg - vélik a kutatók.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.07.05 09:03

A magas kamatok,adók+járulékok és árfolyamok felé menetelünk,speciel mintha az ellenkezőjét hallottuk volna pár hónapja, ...persze az eredmény is meglesz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html