Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Vodafone megállapodásra jutott az amerikai kábelszolgáltató Liberty Globallal annak magyar, cseh, német és román leányvállalatainak megvásárlásáról, cégértéken számolva összesen mintegy 18,4 milliárd euróért. A Liberty Global által eladott érdekeltségek a németországi Unitymedia, valamint a cseh, magyar és román UPC - jelentette be szerdán a Vodafone.

A teljes tranzakció 10,8 milliárd euró készpénzbeli kifizetést és 7,6 milliárd eurónyi Liberty-adósság átvállalását tartalmazza, kiigazítások függvényében. A Vodafone a BBC szerint abba is beleegyezett, hogy 250 millió eurót fizet a Liberty Globalnak, ha az akvizíció nem megy végbe.

A megállapodás a UPC Magyarország (a Direct Home üzletág kivételével) esetében készpénz és hitelállomány nélküli megvásárlásáról szól - áll a Vodafone közleményében.

A felvásárlás átalakítja a Vodafone vezetékes és konvergens stratégiáját Németországban és a kulcsfontosságú közép-kelet-európai piacokon, kiegészítve a vállalat meglévő mobilkommunikációs tevékenységét - közölte a Vodafone.

Nem tetszik a nagy riválisnak

Az akvizíciót az árbevétel alapján számolva Európa legnagyobb telekomszolgáltatója, a Deutsche Telekom (DT) határozottan ellenezte: Timotheus Höttges a DT vezérigazgatója a lépést teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte - írja a BBC.

A tranzakcióhoz egyébként még az Európai Bizottság, mint versenyhatóság jóváhagyása szükséges. A vizsgálati és jóváhagyási folyamat előreláthatóan a 2019-es naptári év közepére zárulhat le teljes körűen.

A Vodafone részvényeinek árfolyama a felvásárlás bejelentésére 1 százalékkal ugrott meg a londoni tőzsdén a BBC szerint.

Beléptek a vezetékes piacra

A Vodafone Magyarország elsődlegesen a mobilpiacon aktív, jelenleg nincs számottevő jelenléte a vezetékes piacon, habár sikeresen pályázott 168 járásból kettő esetében magyar állami támogatásra szélessávú hálózat kiépítésére.

A UPC ugyanakkor döntően kábelszolgáltató, amely a Vodafone hálózatán keresztül nyújt virtuális mobilszolgáltatást. Az átfedés minimális, így a Vodafone szerint belépésük a konvergens szolgáltatások piacára kifejezetten erősíteni fogja a versenyt azáltal, hogy az országos konvergens szolgáltatók száma kettőre nő, miközben a többi szolgáltató is megtartja erős versenyképességét.

A UPC Magyarország az ország legnagyobb kábelszolgáltatója, amely 1,8 millió háztartást - az összes háztartás 43 százalékát - ér el. A UPC szinte teljes magyar kábelhálózata visszirányos adottsággal rendelkezik, tehát alap és magas felbontású videó, szélessávú internet, valamint vezetékes telefonszolgáltatást nyújt jelenleg - a Direct Home szolgáltatás nélkül - mintegy 850 ezer egyedi felhasználó számára.

A tranzakciót követően a Vodafone Magyarország országos szinten a második olyan szolgáltatóvá válik, amely képes saját hálózatán a konvergens szolgáltatások teljes spektrumát nyújtani. A felvásárlás után, a Vodafone-nak Magyarországon, a mobil piacon hozzávetőlegesen 25 százalék, a vezetékes szélessávú szolgáltatások piacán hozzávetőlegesen 24 százalék, a kereskedelmi televíziózás piacán pedig hozzávetőlegesen 19 százalék körüli részesedése lesz.

A UPC Magyarország felvásárlásával a Vodafone Magyarország országos szinten képes lesz a konvergens szolgáltatások teljes spektrumát nyújtani, beleértve a mobil, a vezetékes szélessávú és televíziós szolgáltatásokat, így az élénkülő verseny előnyeit a lakossági és a vállalati ügyfelek egyaránt élvezhetik majd - mondta Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója. A vállalat stratégiája a vezérigazgató elmondása szerint az, hogy az egész országban elérhetővé tegyék konvergens szolgáltatásaikat, lehetővé téve ezzel, hogy a lakossági és vállalati előfizetők Magyarország egész területén kiegyensúlyozottan magas minőségű szolgáltatáshoz jussanak.

A tranzakció versenyhatósági eljárásának lezárásáig a UPC Magyarország a Liberty Global csoport részeként, független piaci szereplőként folytatja önálló működését.

Mi lesz a UPC-s dolgozókkal?

A Magyarországon 3800 embert foglalkoztató Vodafone a UPC vezetőségével és munkatársaival szorosan együttműködve fogja megvalósítani a két cég integrációját. A UPC Magyarország vezetőségének és munkatársainak a Vodafone lehetőséget biztosít arra, hogy felelős szerepet töltsenek be az egyesített vállalatnál, kamatoztatva tudásukat és tapasztalatukat a kábel, vezetékes és televíziós szolgáltatások, valamint egyéb szakterületeken. A munkatársak számára ezen felül a Vodafone Csoporton belül nemzetközi karrierlehetőségek is elérhetővé válnak - ígéri az új tulajdonos.

Mire fel ez az egész?

A UPC Magyarország felvásárlása része a Vodafone európai digitális hálózatokba történő jelentős befektetésének, mely révén a Vodafone Európa vezető újgenerációs hálózati (NGN) infrastruktúra tulajdonosává válik 54 millió vezetékes/optikai háztartás internet-előfizetővel, összességében pedig 110 millió háztartás és vállalkozás elérésével, megerősítve ezzel  egyébként is jelentős pozícióját az európai vezetékes piacon.

A Vodafone szerint a megállapodás felgyorsítja a konvergens vezetékes, mobil és televíziós szolgáltatásokhoz való hozzáférést Magyarországon, Németországban, Csehországban és Romániában. A Vodafone és a Liberty Global által Közép- és Kelet-Európában nyújtott szolgáltatások kiegészítik egymást és egyesítik a Liberty Global 1,8 millió szélessávú és 2,1 millió TV-előfizetőjét a Vodafone 15,8 millió mobil előfizetőjével.

Az egyesített vállalatnak számos új, konvergens szolgáltatásra nyílik lehetősége lakossági és vállalati ügyfelek számára egyaránt. A Vodafone márkaismertségére, kiterjedt értékesítési hálózatára és méretére alapoz, és az egyesített vállalat növekedésének felgyorsulására számít. A tervek között szerepel a Liberty Global kiváló minőségű vezetékes szélessávú, telefonos és televíziós szolgáltatásainak keresztértékesítése a Vodafone meglévő előfizetői számára is - áll a telekommunikációs vállalat közleményében.

Mit jelent ez a többi országban?

A Vodafone Németországban már a legnagyobb kábelszolgáltató, miután a Kabel Deutschlandot megvette öt éve 7,7 milliárd euróért. A Unitymedia megvásárlásával Németország második legnagyobb kábelszolgáltatóját kebelezi be 13 millió háztartással. A Vodafone már most 13 német szövetségi államban üzemeltet kábelszolgáltatást, a maradék háromban a Unitymedia volt a szolgáltató eddig.

Németországban egyetlen piaci szereplő ellenőrzése alatt van a szélessávú piac több, mint fele - olvasható a UPC Magyarországnak az akvizíció bejelentéséről szóló közleményében. A Liberty Global és a Vodafone németországi kábelhálózatai között nincs átfedés, és így a két vállalat nincs közvetlen versenyhelyzetben, de ezzel együtt is a két vállalat együttesen a piacvezető szolgáltató méretének felét teszik majd ki.

A Vodafone a Liberty Global németországi vállalatának megszerzésével annak veszteségét is átveszi, a tranzakció lezárását követően a Unitymedia hiteleinek tekintetében is megkezdődik az irányítás átadása, és a hitelezők, illetve a kötvényesek lehetőséget kapnak arra, hogy azokat a Vodafone-ra ruházzák át- derül ki a Liberty közleményéből.

A Liberty Global emellett megállapodást kötött arra is, hogy bizonyos átmeneti szolgáltatásokat biztosít maximum 4 évre. Ezek a szolgáltatások elsősorban a hálózati, technológiai és informatikai funkcióhoz kötődő feladatok. Az éves díj a Vodafone által igénybe vett szolgáltatások szintjétől függ majd.

Romániában és Csehországban - Magyarországhoz hasonlóan - mobilszolgáltatóként volt jelen eddig a Vodafone, a Liberty Global érdekeltségeinek felvásárlásával ezekben az országokban is belép a TV és a szélessávú vezetékes szolgáltatás piacára. Csehországban és Magyarországon a UPC a legnagyobb kábelszolgáltató, Romániában pedig a második legnagyobb újgenerációs hálózatüzemeltető 3,1 millió háztartással, ami a román háztartások 41 százalékát teszi ki.

A tranzakció végleges lezárását követően a Liberty Global továbbra is Európa vezető kábeltelevíziós és szélessávú szolgáltatója marad egyesült királyságbeli, írországi, belgiumi, svájci, lengyel és szlovák érdekeltségekkel - közölte a UPC Magyarország anyavállalata az akvizícióval kapcsolatban. Az ezekben az országokban lévő vállalatok 24 millió háztartást érnek el, 26 millió TV, szélessávú- és vezetékestelefon-előfizetőt és 6 millió mobil előfizetést szolgálnak ki. A Liberty Globalnak ezen túlmenően 50 százalékos részesedése van a hollandiai VodafoneZiggo vállalatban, amely 4 millió előfizető számára 10 millió vezetékes és 5 millió mobil előfizetést nyújt.

Képünk forrása: AFP Photo/Ben STANSALL