Leghamarabb az ősz folyamán hirdethetnek eredményt azon a tenderen, amelyet a Budapest és öt nyugat-balkáni város, Podgorica, Pristina, Szarajevó, Szkopje és Tirana légi összeköttetésére írtak ki még tavasszal - tudta meg a lap a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól (NFM).

A pályázaton - ha valamilyen oknál fogva nem semmisítik meg - a Wizz Air lesz a befutó, hiszen más társaság nem adott be érvényes jelentkezést. A közbeszerzési eljárás augusztusban lép tárgyalási szakaszába, az eredményhirdetés a felek megállapodását követően várható. A nyertes négy éven keresztül egyedüli szolgáltatóként szállíthatja az utasokat a célpontok között. Ágazati becslések szerint évente bő egymilliárd forintot fizethet az állam a járatok üzemeltetéséért.

A lap egyik kormányzati forrása valószínűnek tartja, hogy a Wizz Air a szubvenció mellett, monopolhelyzetben csak névleg szállít majd Budapestre utasokat, valójában azonban ráhordó szerepet lát el nyugat-európai desztinációk felé induló járataira, fapados áron. Ez esetben azonban nem érvényesül semmilyen közszolgáltatási jelleg. Így a régióban jelen lévő, de adminisztratív eszközökkel kizárt légiipari vállalatok Brüsszelben megtámadhatják a megbízást.