Több tízezer OTP-s ügyfél adatai kerültek ki Bulgáriában

Nem-digitális jellegű adatlopást hajtottak végre az OTP Csoport bolgár leányvállalata, a DSK ellen. Emiatt a bolgár adatvédelmi hatóság ma 1 millió leva (170 millió forint) bírsággal sújtotta a társaságot - írta a Reuters nyomán a Portfolio.hu.
Domokos László, 2019. augusztus 29. csütörtök, 08:06
Fotó: Shutterstock

A DSK a közlemény szerint együttműködik a hatóságokkal, hogy javítani tudja személyes adatokkal kapcsolatos védelmi rendszerét.

Az ügy előzménye, hogy egy korábban elítélt személy még júniusban azzal jelentkezett a DSK-nál, hogy a bank ügyfeleinek személyes adatairól rendelkezik adatokkal. Ezután a bank lefolytatott egy belső vizsgálatot, de nem talált hackelésre utaló jelet. Az adatvédelmi hatóság azonban vizsgálatot kezdeményezett és ennek eredményeként született meg a mostani bírság - írta a portál.

Összesen 33 492 személy (DSK-ügyfél) adatai kerültek nyilvánosságra (harmadik félhez): teljes nevek, címek, személyi igazolvány másolatok, bankszáml számok, vagyoni helyzettel kapcsolatos egyéb adatokkal együtt. A hitelgarantőrök személyes adatai, házastársaik adatai és 23 ezer hiteldosszié szerződéses részletei is illetéktelenek kezébe kerültek.

HOZZÁSZÓLÁSOK