Adatvédelmi biztos: nem lehet nyilvánosságra hozni az Elios-ügyben tett OLAF-megállapításokat

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint nem lehet nyilvánosságra hozni OLAF megállapításait, amelyek alapján megindult a nyomozás Tiborcz István korábbi cége ellen, az ugyanis sértené a nyomozás érdekeit - írja a Magyar idők.
Szabó Zsuzsanna, 2018. április 18. szerda, 10:55
Fotó: Pixabay

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság Tényi István bejelentését követően kezdte vizsgálni az Elios-botrányt feltáró jelentés nyilvánosságra hozatalának kérdését.

Az ügyészség kezelésében lévő ajánlás a büntetőeljárásban feljelentésnek minősül, így Péterfalvi szerint annak megismerésére a vonatkozó jogszabály rendelkezéseit kell alkalmazni. Ez alapján nincs lehetőség arra, hogy a nyomozás iratait vagy annak meghatározott részét közérdekből lehessen megismerni, mint ahogyan arra sincs jogi lehetőség, hogy annak másolatait kiadják - írja a Magyar Idők.

Az OLAF főigazgatója tavaly december 22-én tett javaslatot arra, hogy a magyar ügyészség költségvetési csalás miatt indítson eljárást az Elios Zrt. által megvalósított, az Európai Kohéziós Alapból támogatott magyarországi közvilágítási projektek miatt. Az OLAF vizsgálata 35 közvilágítási projektre vonatkozott, a szervezet főigazgatója pedig 17 esetben tett ajánlást büntetőeljárás megindítására. A Pest Megyei Főügyészség idén január 22-én indította el a nyomozást, amit Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja le.

Képünk forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2018.04.18 12:29

Ezzel az adatvédelmi biztos megerősítette, hogy pártos, esküszegő ezért alkalmatlan
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.04.18 11:32

Szerintem meg nem a nyomozás érdekeit sértené, hanem a saját érdeküket.
Meg kell kérni a jelentés készítőit, hogy ők tegyék nyilvánossá. Ennyi.
Érdekes, ahhoz van arcuk, hogy lenyúlják a közöst és ezért még gané munkát is végezzenek, de ahhoz már nincs, hogy elénk álljanak, ez a valóság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html