Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kiskereskedelemben a munkaerő-vadászat januárban sem lankadt. A láncok portáljaikon és apróhirdetésekben ugyanolyan lázasan keresik a bolti dolgozókat, mint korábban - értékel a kereskedelmi szakblog.

A bérek összehasonlítását nehezíti, hogy a cafeteria benne van-e vagy mennyi "átlagos" túlórával tupírozzák fel az elérhető legmagasabb javadalmazást, a részmunkaidőkről nem is beszélve. Emiatt érdemes óvatosan bánni az összehasonlításokkal. A körkép a beosztott boltos, vagy raktáros fizikai munkakörökre fókuszált.

Aldi

Az Aldi már emelt: 10-15 százalékkal nyomta feljebb a beosztott bolti dolgozók keresetét 2018-ban. 15 százalékot az eladók, 10 százalékot az árufeltöltők kaptak. Különböző részmunkaidő-hosszok között lehet válogatni.

Filléres apróság: ha valaki nyolc órára vetítve számol, egy-két forintos különbségek jönnek csak ki. Korábban ilyen nem volt.

Újdonság az Aldinál, hogy feltüntette a tízéves munkaviszony előnyét, elismerve egy nagyobb juttatással. Nem egyértelmű azonban, hogy a nála eltöltött vagy bármilyen munkaviszony számít.

Auchan

A blokkk.com szerint már a Gyömrői úti CBA-s áruházába is keres dolgozókat az Auchan, amelyet hamarosan átvehet a magyar üzletlánctól.

Lépett a francia lánc is abban, hogy most már honlapján a meghirdetett munkakörök egy részénél (a bejegyzés összeállításakor nem mindenütt) feltünteti az induló kereseti lehetőséget, ami próbaidő után havi bruttó 234 ezer forint.

A szakmai körökben legégetőbbnek számító hentesnél, cukrásznál, péknél nem ad meg a cég számszerű kereseti lehetőséget. Egyes munkakörökénél viszont piros betűkkel és aláhúzva hirdeti az egyébként egységesnek tűnő 234 ezer forintot. Nem egyformák a bérek az Auchannál sem, ez természetes is. Az Auchan még 2017 novemberétől indította előrehozott minősítéssel a béremelését, most ezt látni a honlapján.

Lidl

A Lidl 2017-ben már hirdetett háromórás foglalkoztatási lehetőséget, ilyen ma is van. Sőt most már két órára is el lehet szegődni a céghez. A lánc változatlanul úgy hirdeti állásait, menyivel is emelt 2016 januárja óta. Nem kizárt, hogy ha majd a CBA-s boltokba keres eladókat, akkor lép majd egyet. Az összeállítás készítésekor ennek még nem volt nyoma a honlapon.

A megadott elérhető havi járandóság tartalmaz egy húsosnak tűnő "utalvány" elszámolást is. Az az utalvány nélküli bérrészhez mérve majdnem húsz (pontosabban 18) százalék az utalványos hányad, nyolc órás foglalkoztatásra vetítve, egy vidéki bolti dolgozó esetében. És van már raktári toborzónap is, bizonyára most ott "ég a ház" a legjobban - értékel a blokkk.com.

Tesco

A Tesco kényszerült a legádázabb bércsatára a szakszervezetek jóvoltából, pedig nem ő volt a legrosszabbul fizető boltos kereskedő. Akadnak különbségek a cégnél, nem csak területi alapon, hanem egyes munkakörök között is.

Úgy tűnik, az online üzletág "nagyon kell" a Tescónak. A bevásárlási munkatársat még csak több túlórás keresettel vonzza, de a kiszállítási munkatárs komoly ráadást kap.

Így fest a bérlista

A jelenlegi hirdetésekben az előbbiek nyomán szép számmal akadnak homályos sarkok is az összehasonlításnál.

A bért és a cafetériát együtt tekintve, az egyes boltok legmagasabb kereseteit sorba állítva (minden cégtől csak egyet, a legnagyobbat nézve) a sorrend jelenleg a következő: Aldi, Tesco és Lidl. Csak a bért nézve: Aldi, Auchan és Lidl.

Bruttó bérek a kiskerláncoknál (ezer Ft)
MunkakörBruttó bérCafeteriaÖsszesen
Aldi kezdő bolti eladó27212284
Aldi bolti eladó tíz év munkaviszonnyal35212364
Aldi kezdő árufeltöltő1927199
Aldi árufeltöltő tíz év munkaviszonnyal2487255
Aldi kezdő raktári dolgozó (hűtőraktár)27213285
Aldi raktári dolgozó tíz év munkaviszonnyal (hűtőraktár)31313326
Auchan kezdő áruházi dolgozó234n.a.n.a.
Auchan áruházi dolgozó (átlag)247n.a.n.a.
Lidl bolti dolgozó (Budapesten)23038268
Lidl bolti dolgozó (vidéken)20938247
Lidl raktári dolgozó (Csepelen)24238280
Tesco áruházi dolgozó19712209
Tesco áruházi dolgozó (területi bérkiegészítéssel)21312225
Tesco pék dagasztó21712229
Tesco pék dagasztó (területi bérkiegészítéssel)23312245
Tesco webáruház kiszállítási munkatárs23058288
Forrás: céges honlapok, Blokkk.com-gyűjtés

Az apróhirdetések mezeje pedig teljesen átláthatatlan. A túlnyomó többség nem mond bért. Néhány véletlenszerű példa szerepel az alábbi táblázatban.

Kínált bérek eladónak, pénztárosnak
Cég (település)Bruttó kereset (ezer Ft)
Spar Market (Budapest)190
Spar Budapest260
Reál ABC (Budapest)170
Reál ABC (Budapest)240
Piaci zöldséges (Budapest)260
Piaci élelmiszerbolt (Budapest)260
Coop (Miskolc)161
Non-stop (Budapest)300
Pékség (Budapest)270
Élelmiszerbolt (Kecskemét)160
Coop (Hajdú-Bihar)161
CBA (Pest megye)183
Forrás: hirdetési portálok, Blokkk.com-gyűjtés