Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) összeállított egy a következő 2-3 évben elérendő célokat tartalmazó programot, amelynek fő iránya a feketegazdaság elleni fellépés.

Erdélyi Péter, az MGE elnöke a lapnak elmondta: másfél éve vetődött fel az egységes járműtörténeti nyilvántartás gondolata, s az MGE, valamint az Autós Nagykoalíció szeretné, ha ez a jövő évben megvalósulna. A nyilvántartásba csak regisztrált javító tölthetne adatot, ami arra ösztönözné a tulajdonosokat, hogy legális javítónál dolgoztassanak.

Az MGE - más országok gyakorlatának megfelelően - el akarja töröltetni a nagy haszonjárművekre kivetett tulajdonszerzési illetéket, ugyanis a teherautó nem közlekedési, hanem termelőeszköz. A javaslatok között szerepel a cégautók áfájának visszaigényelhetősége és a motorkerékpárok regisztrációs adójának csökkentése is.

Szeretnék elérni továbbá, hogy valamennyi forgalmazóra vonatkozzanak a visszavételi és hulladékkezelési szabályok. Az autószervizek most versenyhátrányban vannak a motorolajat, akkumulátort, gumiabroncsot forgalmazó hipermarketekkel szemben, az utóbbiaknak ugyanis a szervizekkel ellentétben nincs a fenti termékekre vonatkozó hulladékkezelési kötelezettségük.