Összehangolt támadást intézett a könyvkiadók ellen jó néhány önkormányzat. A sorozatos adóellenőrzések célja: több tízmillió forintra bírságolni a "renitens" kiadókat, azokat amelyek az általuk előállított könyvekről azt állítják, termék. A helyi adót kivető hatóságok ugyanakkor állítják: a könyv szolgáltatás. A különbség markáns: a terméken 5, a szolgáltatáson 27 százalék az áfa.

Az iparűzési adó beszedésére jogosult önkormányzatok úgy veszik, hogy a könyv, mint szolgáltatás, értéke nem vonható le a könyvkiadók iparűzési adóalapjából, ha ezt egy kiadó mégis megteszi, akkor az ellenőrzés adóhiányt állapít meg - és jön a büntetés.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) adatai szerint már tucatnyi kiadó került emiatt az adóhatóságok hálójába. Az öt évre visszatekintő ellenőrzések tetemes adóhiányt derítettek fel és jókora mulasztási bírságot eredményeztek. Az érintett cégek hiába tiltakoznak és érvelnek, fellebbezési lehetőségük nincs, a pénzt a helyhatóságok inkasszóval azonnal leemelik a számlájukról.

A nyomtatott könyv fizikai értelembe véve is termék, ezt bármely olvasó is tanúsíthatja. Ezzel szemben az önkormányzatok véleményének alapja egy évtizedes minisztériumi főosztályvezetői állásfoglalás. A hatályos áfatörvény viszont egyértelműen a termék kategóriába sorolja a könyvet. Mindez - úgy tűnik - nem számít, mert ugyan a nyomdáknál és a könyvkereskedőknél elismerik a könyv "termék voltát", a kiadóknál ugyanakkor szolgáltatássá "vedlik át" a nyomtatott könyv.

Tragikus és abszurd

Kocsis András Sándor  a MKKE elnöke egyenesen tragikusnak és abszurdnak minősítette a jelenlegi helyzetet, amely nyomán akár az egész könyves szakma ellehetetlenülhet. A kiadók ugyanis képtelenek kigazdálkodni a több tízmilliós pluszterhet és a bírságokat.

A kiadók évi 4-5 milliárd forint adót fizetnek be a költségvetésbe, az állami támogatás mértéke pedig mindössze 6-700 millió forintra rúg - állapította meg az MKKE vezetője.

Lapunk kérdésékre azt mondta: a jelek szerint az ellenőrzési hullám "szektorsemleges", tehát nem a független kiadók ellen, hanem az egész szakma ellen irányul. Véleménye szerint ugyanakkor nem politikai támadásról, hanem egyszerűen arról van szó, hogy az önkormányzatok "partizánakciókkal"  akarnak többletbevételhez jutni. Ha viszont a helyzet nem változik, várható a kiadók külföldre, vagy olyan falvakba menekülhetnek, ahol nem kell iparűzési adót fizetniük.