Átveszi az Erste Lakástakarék Zrt. az Aegon Lakástakarékpénztár Zrt. portfólióját - az erről szóló megállapodást csütörtökön írták alá a társaságok vezetői. Az ügylettel az Erste Lakástakarék - szerződésállomány alapján mért - piaci részesedése a jelenlegi 10 százalékról közel 14 százalékra emelkedik. A tranzakció hatósági jóváhagyáshoz kötött, az érintett ügyfelek adataik átadása előtt 60 nappal kapnak tájékoztatást az őket, illetve szerződéseiket érintő változásokról.

"Az Erste Bank elkötelezett Magyarország iránt, az organikus növekedés mellett aktív szerepet vállal a hazai pénzintézeti szektor konszolidációjában is" - mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója. "Az Erste örömmel fogadja az Aegon Lakástakarékpénztár ügyfeleit. Az idén 200 éves Erste Csoport takarékpénztárként kezdte működését, az öngondoskodás, a rendszeres megtakarítások fontosságát felismerve. Ezért tartja fontosnak a lakáscélú előtakarékoskodás támogatását állami hozzájárulás nélkül is. A kedvező szinergia hatások révén az akvizíció fontos lépés a magyarországi Erste számára, hiszen modern banki szolgáltatásai és kiterjedt fiókhálózata révén új lehetőségeket tud kínálni leendő ügyfeleinek" - tette hozzá Jelasity Radován.

A 101 milliárd forint mérlegfőösszegű Erste Lakástakarék 92 milliárd forint betétállományt kezel, míg az Aegon Lakástakarékpénztár betétállománya pedig megközelítette a 30 milliárd forintot. Az Erste 115 ezer ügyfél 157 ezer szerződését kezeli, míg az Aegon mintegy 50 ezer ügyfelének 64 ezer szerződése van. Az Erste szerződött állománya eléri a 680 milliárd forintot, az Aegoné közel 230 milliárd forintot tesz ki.

Két új termék lesz

Az Erste Lakástakarék május 10-én újraindítja az előtakarékossági termékek értékesítését is - ismertette Kármán András, a pénzintézet vezetője. A maximum 8 éves megtakarítási időszak mellé az ügyfelek havi 20 ezer, 30 ezer és 40 ezer forint befizetése közül választhatnak. Míg a korábbi, állami támogatásos termék esetén egy ügyfél csak egy szerződést köthetett, és e mellé vehetett igénybe állami támogatást, az Erste Lakástakarék új termékeinél ilyen megkötés már nincs.

Aki a havi 40 ezer forintnál többet szeretne félretenni, az köthet kettő, három vagy akár több szerződést is. Az Erste Lakástakarék két termék módozatot vezet be. A számlanyitási díj az egyik termék módozatnál fix 40 ezer, míg a másik esetében 20 ezer forint szerződésenként, ami lényegesen kedvezőbb a törvényben meghatározott, a szerződéses összeg legfeljebb 1 százalékánál. Utóbbival számolva egy havi 40 ezer forintos megtakarítás vállalásáról szóló szerződés esetében a számlanyitás díja egy 8 éves szerződésnél meghaladná a 100 ezer forintot, míg az Erste Lakástakarék ügyfelei ennek kevesebb, mint a felét fizetik.

Kamatbónusz állami támogatás helyett

Az Erste Lakástakarék a megtakarítások után fizetett kamaton felül - a tavaly októberben kivezetett állami támogatás pótlásaként - kamatbónusszal egészíti ki az ügyfelek befizetését. A jóváírás mértéke az egyik termékmódozat esetén évi 8,33 százalék, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a pénzintézet minden évben plusz egy hónappal, egy 13. havi megtakarítással egészíti ki azt az összeget, amelyet az ügyfelek tesznek félre lakáscélra. A másik módozat pedig az első évi 5 százalékról fokozatosan évi 10 százalékra növekvő kamatbónusszal jutalmazza a megtakarító ügyfelek hűségét. A befizetésarányos jóváírás akkor jár, ha az ügyfelek legalább 6 évig megtakarítanak, ennek lejárta után azonban az Erste Lakástakarék akkor is kifizeti a kamatbónusz időarányos részét, ha az ügyfél eredetileg 8 éves megtakarítási időszakot vállalt, de azt megelőzően felmondja a szerződését.

A megtakarítási termék mellé háromféle hitelt kínál az Erste Lakástakarék. Az áthidaló hitelt 1 év után vehetik igénybe az ügyfelek. A kölcsönnek köszönhetően nem kell idő előtt feltörni a megtakarítást, így a kamatbónuszt az sem veszíti el, akinek 6 évnél hamarabb van szüksége pénzre. Az Erste Lakástakarék saját, a megtakarítási termékhez kapcsolódó lakáshitelét a megtakarítási idő végén, de a szerződés kötésekor érvényes kamatfeltételek mellett lehet felvenni. Ez a jelenlegi alacsony, azonban várhatóan emelkedő hozamkörnyezetben jelentős előnyt és biztonságot nyújt az ügyfelek számára. A harmadik finanszírozási lehetőség az Erste Bank jelzáloghitele. Azoknak az ügyfeleknek, akik egyszerre kötik meg a megtakarítási- és a jelzáloghitel szerződést, az Erste Lakástakarék teljes mértékben elengedi a számlanyitási díjat, így számukra ingyenes a lakástakarékszerződés megkötése.