A visszaeső adócsaló kioktatta visszaeső társát - 8 évre börtönbe mehetnek

Megszokott módszerrel, számlázási láncolaton keresztül értékesített importált mezőgazdasági termények áfájával csaltak Somogyban; két férfi és hat társuk ellen emeltek vádat. Az egyik vádlott 250 millió, a másik 110 millió forintnyi áfát nem fizetett be a központi költségvetésnek.
Domokos Erika, 2020. május 12. kedd, 12:54
Fotó: Napi.hu

A Somogy Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat két - egy 38 és egy 40 éves - férfival és hat társukkal szemben, akik azzal, hogy a mezőgazdasági terményértékesítéseik után nem fizették meg a közterheket, több száz millió forint kárt okoztak az állami költségvetésnek - jelentette be a főügyészség.

Strómanok országa ez

A fiatalabb - korábban költségvetési csalás miatt már elítélt - férfi 2018 júliusától egy olyan céghálózatot hozott létre, amelyen keresztül szlovén és szlovák cégektől általános forgalmi adó mentesen importált szójadarát és repcepogácsát Magyarországra. A vásárlási láncolatba olyan strómanként közreműködő vádlottak által névlegesen irányított cégeket iktatott közbe, amelyek a belföldön tovább értékesített importáru után nem fizették meg az áfát. A költségvetési csalás elkövetésében aktívan közreműködött egy 45 éves érdi férfi is, aki a fiatalabb vádlottal együttműködve felvette a kapcsolatot a külföldi cégekkel, megrendelte az árut, majd szervezte annak fuvarozását és értékesítését - ismertette az esetet a főügyészség.

A vádlott ebből a tevékenységéből több mint egymilliárd forint árbevételt realizált, amelynek 250 millió forint összegű adóvonzatát nem fizette meg az állami költségvetésnek.

Horvátországból, szeretettel

Az idősebb vádlott, aki a bűncselekmények elkövetésének idején szabadult Horvátországban egy adó- és vámcsalás miatt kiszabott szabadságvesztésből, előbb tanácsokkal segítette fiatalabb társát, majd 2018 októberétől maga is kiépített egy számlázási láncolatot, amivel két gazdasági év alatt több mint 110 millió forint kárt okozott általános forgalmi adó nemben. A férfit a cégháló felderítése után őrizetbe vették, majd az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte a letartóztatását is.

359 milliós vagyonelkobzást kérnek

Az ügyészség a költségvetési csalásban aktívan részt vevő három vádlottal szemben börtön fokozatú szabadságvesztés, közügyektől eltiltás és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság a szabadságvesztés tartamát 8-8 évben, a fiatalabb vádlottnak segédkező férfi esetében 4 évben állapítsa meg, ha a bűncselekmények elkövetését az előkészítő ülésen beismerik.

Az ügyészség indítványozta, hogy a három vádlottal szemben összesen 359 millió forint összegre rendeljenek el a bíróság vagyonelkobzás - olvasható Horváth Szilárd megyei főügyész közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK