A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség az úgynevezett rendelkezés a vagyonelkobzásról egyszerűsített felülvizsgálati eljárásban, egy jogerősen elítélt személlyel szemben 418 845 702 forint összegben indítványoz vagyonelkobzást - jelentette be a fellebbviteli főügyészség.

A magánszemélyt a törvényszék másodfokú jogerős ítéletében - a 2008-2011-ben elkövetett, az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt, halmazati büntetésül - 7 év 6 hónapi börtönbüntetésre, 8 év közügyektől eltiltásra, 6 év gazdasági társaságban betöltött vezetői tisztségviselői foglalkozástól eltiltásra és kétmillió forint pénzbüntetésre ítélte.

Az elcsalt adót meg kell fizetni

Attól, aki bűncselekmény révén gazdagodott, az így szerzett vagyont el kell vonni. A vagyonelkobzás célja a bűnös úton elért vagyongyarapodás elvonása. A vagyonelkobzásról utólagosan az úgynevezett egyszerűsített felülvizsgálati eljárásban lehet és kell rendelkezni - írja a Győri Fellebbviteli Főügyészség. Ha ilyen vagyonnal gazdálkodó szervezet gazdagodott, akkor azzal szemben kell elrendelni a vagyonelkobzást.

A felülvizsgálati eljárás során megállapítható vált, hogy az elítélt személyhez készpénzben visszajutott 538 millió forint általános forgalmi adó (áfa) bevételből időközben a felszámolás alá került gazdasági társaságok által 30 millió, illetve 89 millió forint adóhiány megfizetésre került. Az ezek után visszamaradt, senki által meg nem fizetett 418,8 millió forint áfa az, ami az állam adóbevételéből hiányzik, és amellyel az említett magánszemély gazdagodott.

Sikerült számlákat zárolni

A kiüresített gazdasági társaságokkal szembeni adóhatósági behajtás végrehajthatatlan, viszont a magánszemélynél nagy összegű forint-, deviza- és értékpapír számlákat vettek zár alá. Ezek kamattal, hozammal megnövekedett összegéből - a fellebbviteli főügyészség szerint - megtérülhet a kiesett adóbevétel.

Ezért a másodfokú ügyészség azt indítványozza a Győri Ítélőtáblának, mint másodfokú bíróságnak, hogy a személlyel szemben 418,8 millió forint összegben rendeljen el vagyonelkobzást - olvasható  Mészáros Tamás fellebbviteli főügyész közleményében.