Áfacsökkentés: trükkös az 5 százalékos kulcs bevezetése

A kormány 5 százalékra csökkentette az éttermi házhoz szállítás esetében az ételek áfakulcsát. Viszont ez minden tételre nem vonatkozik: maga a kiszállítás 27 százalékos áfán marad, így megosztott számlákat kell majd kiadni. Guller Zoltán, a turizmus ügynökség vezetője szerint ettől még nagy segítség a vendéglátóhelyeknek.
Szabó Dániel, 2020. november 13. péntek, 13:49
Fotó: Napi.hu

Öt százalékra csökken a kiszállított ételek áfája az eddigi 27 százalékról az éttermek zárva tartásának átmeneti időszakára - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója pénteken a Facebookon a kormány intézkedéséről.

Az adómérték csökkentését a kiszállításra nem lehet alkalmazni, ezért a számlát meg kell osztani, a szállítás díja 27 százalékos áfával terhelt tétel. A vendéglátóhelyekre nem vonatkozik az este hét órás bezárás, onnan este 8 után is házhoz lehet szállítani az ételeket-italokat - sorolta Guller a döntéseket az MTI beszámolója szerint.

Arról is írt, hogy a kormány most újabb intézkedéseket hozott, amelyekkel az ágazat túlélését segíti. Ezek között megismételte, hogy az állam megtéríti a szállodák november 8-ig beérkezett, a zárás utáni 30 napra vonatkozó foglalások értékének 80 százalékát. Ennek feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, és a dolgozók megkapják a fizetésüket erre az időszakra. Az éttermek működhetnek házhoz szállítással, az ott dolgozóknak az állam átvállalta a munkabér 50 százalékát és a járulékfizetését - ismertette. Mindez jelentős segítség az ágazatban tevékenykedő cégeknek és munkavállalóknak a vezérigazgató értékelése szerint.

Minden magyarországi szálláshelynek kötelező volt regisztrálni már több mint tíz hónapja a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK). Ez a rendszer novemberre közel egymillió vendégéjszakát mutat, amelyet a szálláshelyek rögzítettek be. A szolgáltatók önbevallása alapján még az idén kifizeti az MTÜ az NTAK-ba rögzített ár 80 százalékát mindenkinek - tette hozzá Guller.

A járulékfizetési kötelezettséget felfüggesztette a kormány a szabadidős és szórakoztató tevékenységet végző szolgáltatók számára is, akiknek a dolgozóik után erre a 30 napra szintén nem kell járulékot fizetni. E csoportba tartoznak mások mellett a mozik, színházak, múzeumok, állatkertek, sportlétesítmények, edzőtermek, konferenciák és bemutatók, a szórakoztatóiparban dolgozók.

Hatályba lépett az az utazásszervezőket érintő intézkedés is, miszerint a vagyoni biztosítékot a 2019-es lezárt forgalmuknak csak az 50 százaléka után kell megfizetni. Mivel a 2019-es év erősebb volt, mint az idei lesz. Ez a kisebb utazási irodáknak óriási lehetőség az életben maradáshoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK