A felek határozott közös szándéka, hogy az átadási folyamat zökkenőmentesen menjen végbe - szögezi le a fejlesztési tárca. . Az utasok az átmeneti időszakban is a megszokott formában vehetik igénybe a szolgáltatásokat. A kormány célja az átvétellel az, hogy az elővárosi forgalom folyamatos és zavartalan biztosítása mellett fejlesztéseket valósítson meg az agglomerációs közlekedésben.

Az új működési modell a teljes körű feltételrendszer kidolgozása után, a tervek szerint 2016. július elsejével léphet életbe. Az agglomerációs közlekedési feladatokat addig változatlan szolgáltatással főváros látja el, a működési költségeket azonban visszamenőlegesen, már az idei év elejétől az állam fedezi.

Az átvétel az elsődleges elvárás szerint nem okozhat az utasok számára kedvezőtlen, többletterhet jelentő változást a menetrendben, a szolgáltatási színvonalban vagy a költségekben. Az állami szerepvállalás a HÉV infrastruktúra és járműpark uniós támogatással megvalósuló fejlesztését alapozhatja meg. Az agglomerációs közúti közösségi közlekedésben döntő részben már jelenleg is néhány éve beszerzett, korszerű, kényelmes buszok szolgálják ki az ingázókat.