Aggódhatnak a magyar gazdák - Belefulladunk majd a gabonába

Az idei első negyedév végére az eddig erősödő gabonaárak stagnálásra és csökkenésbe váltottak. Egyre biztosabb ugyanis, hogy idén megint rekordtermés várható búzából és kukoricából is. A Magro Gabonaindex (MGX) értéke pedig 8300 pont környékén jár - adta hírül a magro.hu.
Domokos László, 2017. május 2. kedd, 12:20
Fotó: Reuters

A többlet a búza esetében Oroszországból, Ausztráliából és Észak-Amerikából, míg a kukoricánál az USA-ból és Dél-Amerikából jöhet majd. Ezek közül különösen az orosz búza megjelenése érintheti majd érzékenyen a hazai termesztőket, bár a globális világpiaci hatások alól teljesen egyébként sem vonhatjuk ki magunkat akármi is a gabona eredete.

A gabonafélék drágulásáról szólt az év eleje a világ vezető árutőzsdéin 2017-ben. Terménytől függően általában 3-5 százalékos emelkedéseket láthattunk. Ez a tendencia azonban februárra véget ért és a jegyzések stagnálni, sőt csökkenni kezdtek. A fordulat oka, hogy ahogy közeledünk az aratáshoz, úgy válik egyre biztosabbá, hogy idén megint rendkívül sok terményt takarítanak majd be. Legutóbb az ausztrál és argentin terméssel kapcsolatos várakozások javultak számottevően. Nagy és később még nagyobb lesz a kínálati nyomás. Ezt kezdi már most beárazni a piac.

Ez pedig nem sok jóval, hanem inkább nagy versennyel kecsegtet mindez a hazai termelők számára - állapította meg a magro.hu mezőgazdasági piactér.

Magyarországon eddig elmaradt a visszaesés. Április elején 41-42 ezer forinton forgott a kukorica, 43-44 ezer forinton az étkezési- és 42 ezer forinton a takarmánybúza tonnánként. A Magro.hu fizikai piacán aktuálisan 42 300 Ft egy tonna kukorica ára. A hazai búza jó állapotban. A téli fagyok nem okoztak különösebb károkat. Ezzel együtt a mostani állapot alapján jó közepes termény várható, a kukoricát pedig még csak most kezdik majd vetni.

HOZZÁSZÓLÁSOK