Aggódnak az ÁÉB miatt a Gazprom kisrészvényesei

A Gazprom kisrészvényesei aggódnak, hogy nem tudják majd ellenőrizni a vállalat magyarországi exportjából származó bevételeket, miután az orosz gázipari óriás 51-ről 25,5 százalékra csökkentette részesedését a magyar Általános Értékforgalmi Bankban (ÁÉB) - írta pénteki számában a Kommerszant Daily orosz gazdasági napilap, amit az MTI is idéz.
NAPI, 2001. április 27. péntek, 10:59
Fotó:

Az orosz lap emlékeztet arra, hogy az ÁÉB 17 százalékos részvénycsomagját fele-fele arányban Rahimkulov, a bank elnöke - aki a Gazprom-menedzsment szoros szövetségeseként a Milford Holdings vezérigazgatója -, illetve Petre Gábor magyar befektető vehette meg. Sebők Emilia, az ÁÉB sajtófőnöke megerősítette a tranzakció hírét, közölve a Kommerszant Dailyvel, hogy arra még tavaly került sor, de az ügylet céljairól és pontos időpontjáról nem tárt fel további részleteket.
A tekintélyes orosz gazdasági napilap szerint az üzlet komolyan nyugtalanítja a kisrészvényeseket, mivel a magyarországi exportbevételek olyan bankon futnak keresztül, amely már nincs a gázipari mamutcég többségi ellenőrzése alatt, és így "megnőttek a Gazprom magyarországi üzleti kockázatai".
A Gazprom évente 7-9 milliárd köbméter földgázt ad el Magyarországon.
Nyugtalanítja a kisrészvényeseket az is, hogy a részvényeladás időpontjáról nincsenek információk, pedig a Gazprom tavaly októberben előzetes igazgatótanácsi jóváhagyáshoz kötött minden tulajdonrész-tranzakciót, még leányvállalatai tekintetében is, különösen azokban az esetekben, amikor "bennfentesekkel" kötött üzletekről van szó. Így nem tudni, megsértette-e a vállalatvezetés az októberi igazgatótanácsi döntést - írta a Kommerszant Daily.

HOZZÁSZÓLÁSOK